BiH
5

Tužilaštvo FBiH odgovorilo Mikuliću

FENA
Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Arhiv/Klix.ba
Povodom reagiranja federalnog ministra pravde Zorana Mikulića na mišljenje, prijedloge i sugestije kolegija Federalnog tužilaštva FBiH, dostavljene na Nacrt zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH, koje u potpunosti podržava i glavni federalni tužilac, u cilju istinitog i potpunog informiranja javnosti iz Federalnog tužilaštva FBiH istaknuli su da nije istina da se oni protive osnivanju Posebnog odjela tužilaštva za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Naime iz Tužilaštva je saopćeno da oni u potpunosti podržavaju borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, kako je i izneseno u spomenutom mišljenju na Nacrt zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala u FBiH.

Međutim, Federalno tužilaštvo FBiH se protivi ideji da se organiziranju Posebnog odjela tužilaštva pristupi na način koji pretpostavlja da će se samo s trojicom posebnih tužilaca, bez osiguranja potrebne infrastrukture i uvjeta za rad, suzbiti organizirani kriminal i korupcija, kako to zamišlja federalni ministar pravde.

Sa žaljenjem se konstatira da se federalni ministar pravde nije u potpunosti upoznao sa cjelokupnim sadržajem istaknutim u mišljenju, primjedbama i sugestijama, zbog čega se izražava ozbiljna zabrinutost za takav neprofesionalan pristup ovako ozbiljnoj temi.

  • Notorna je neistina da se Federalno tužilaštvo FBiH ne želi baviti svojim poslom, jer svi statistički podaci ukazuju na činjenicu da je Federalno tužilaštvo FBiH ažurno i efikasno tužilaštvo, koje je u periodu od 2006. do kraja 2012. godine, riješilo sve predmete iz svoje nadležnosti - podsjeća se u saopćenju.

Nadalje se ističemo da Federalno tužilaštvo FBiH ima nadležnost postupanja pred svim općinskim, kantonalnim i Vrhovnim sudom FBiH, kao i formalnu nadležnost za vođenje istraga, ali samo u slučajevima kada dođe do saznanja da se te istrage ne mogu efikasno sprovesti nadležna kantonalna tužilaštava.

  • Očito da federalni ministar pravde u svom nepoznavanju odredbi o nadležnostima sudova u Federaciji BiH, ali i nadležnosti Federalnog tužilaštva FBiH, smatra da bi jedanaest federalnih tužilaca trebalo da, na području Federacije BiH, supstituira rad 171 kantonalnog tužioca, koliko ih je bilo na radu na dan 31. januara - kaže se u saopćenju.

Zbog toga, smatraju, bilo bi dobro da se federalni ministar pravde detaljnije upozna sa odredbama Zakona o Federalnom tužilaštvu FBiH, odredbama Zakona o sudovima u FBiH, sa određenim propisima iz oblasti unutrašnjih poslova, kao i s podacima, koliko je to policija, koja ima isključivu nadležnost otkrivanja počinilaca krivičnih djela, otkrila i prijavila nadležnim tužilaštvima slučajeva organiziranog kriminala i korupcije.

Podsjećaju da je potpuna neistina da je samo Federalno tužilaštvo FBiH jedino nadležno za procesuiranje predmeta organiziranog kriminala i korupcije, kako to tvrdi federalni ministar pravde, nego i svih deset kantonalnih tužilaštava u Federaciji BiH.

Federalno tužilaštvo FBiH, s tim u vezi pita, zašto federalni ministar pravde do sada nije održao niti jedan sastanak sa ovim Tužilaštvom, niti se upoznao, u saradnji s kantonalnim ministrima pravde, o problemima u radu kantonalnih tužilaštava, u cilju preduzimanja zajedničkih mjera za stvaranje uvjeta za njihov uspješniji i efikasniji rad u borbi protiv kriminala.

Također, u saopćenju pitaju, zašto u Federalnom ministarstvu pravde skoro tri godine stoji Nacrt jedinstvenog zakona o tužilaštvima u Federaciji BiH, u kojem su predviđena rješenja koja bi trebala poboljšati i olakšati rad, naročito kantonalnih tužilaštava, a koji ni do danas nije upućen od Federalnog ministarstva pravde Vladi FBiH na razmatranje.

Imajući to u vidu, Federalno tužilaštvo FBiH se, u kontekstu postavljenih pitanja, slaže da se za nerad ne bi trebala primati plata, ali smatra da se to pitanje ni u kom slučaju ne odnosi na instituciju Federalnog tužilaštva FBiH.

Federalno tužilaštvo FBiH i dalje ostaje opredijeljeno za zajedničku saradnju u cilju iznalaženja najpovoljnijih rješenja koja će doprinijeti uspješnom suzbijanju svih vrsta kriminala, naročito organiziranog kriminala i korupcije.