BiH
0

Tužilaštvo: Delić znao, a nije kaznio počinioce zločina

FENA
Bivši komandant Glavnog štaba Armije Bosne i Hercegovine general Rasim Delić znao je za ubistva, mučenja i odrubljivanja glava koja su počinili mudžahedini nad bosanskim Srbima i Hrvatima u periodu od 1993. do 1995., ali nije preduzeo ništa da ih spriječi ili kazni, istaklo je tužilaštvo Tribunala u uvodnoj riječi na suđenju koje je danas počelo u u Haagu.

"Verujem da će svi dokazi potvrditi da je Delić bio obavješten o svim zlodjelima koja su mudžahedini vršili nad nemuslimanskim stanovništvom", kazao je tužilac Deril Mandis, ukazavši da niko u BiH nije izveden pred lice pravde niti je iko gonjen za počinjena krivična djela za koja pred Tribunalom odgovara bivši prvi čovjek Armije BiH.

Optužba je pokazala Delićevu naredbu iz augusta 1993. o formiranju odreda "El mudžahedin" u sastavu Trećeg korpusa Armije BiH, kao što su prikazane i fotografije vodećih boraca tog odreda koji su došli iz Saudijske Arabije, Sirije, Egipta i drugih muslimanskih zemalja.

Prema optužbi, Delić nije preduzeo "nužne i razumne mjere" da spriječi mučenje, premlaćivanja, ubistva i odrubljivanja glava koje su počinili mudžahedini u logoru Kamenica, na oko 10 kilometara južno od Zavidovića u srednjoj Bosni i Hercegovini, u julu 1995. U tom objektu su bili zatočeni vojnici vojske bosanskih Srba.

Delić je optužen i da nije preduzeo nužne i razumne mjere da spriječi mudžahedine u logoru Kamenica u septembru 1995. da siluju tri žene.

Tužilac Mandis je rekao da su se početkom juna 1993. u selu Maline, u općini Travnik, u srednjoj Bosni, predalo Armiji BiH između 200 i 300 bosanskih Hrvata, a da su mudžahedini nasumice pucali na grupu od 40-tak hrvatskih zarobljenika i tom prilikom je ubijeno njih 24. Delić je obavješten o tom događaju, ali nije preduzeo nužne i razumne mjere da kazni počinioce pogubljenja zarobljenih bosanskih Hrvata i vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se predali u selima Maline i Bikoši.

Prema najavi tužioca Mandisa, prvi svjedok optužbe bit će britanski novinar Endru Hog koji je u ljeto 1992. intervjuirao vođu mudžahedina u Bosni Abu Abdel Aziza iz Saudijske Arabije. Mandis je citirao dio intervjua u kojem Abdel Aziz kaže da se mudžahedini bore "pod vođstvom i kontrolom" Armije BiH.

Prvobitna optužnica protiv Delića potvrđena je 17. marta 2005., a izmenjena je 30. juna 2006. godine. Delić se dobrovoljno predao Haškom tribunalu 28. februara 2005., a u prvom pojavljivanju pred sudijom 3. marta 2005. izjasnio se da nije kriv. Delić je u maju 2005. pušten na privremenu slobodu do početka suđenja.