{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BPK Goražde pokrenulo istragu zbog čestih prekida u vodosnabdijevanju

Piše: E. A./Klix.ba
15.5.2015. u 13:32
8
3
Tužilaštvo BPK Goražde pokrenulo istragu zbog čestih prekida u vodosnabdijevanju
8
Tužilaštvo BPK Goražde pokrenulo istragu zbog čestih prekida u vodosnabdijevanju
Mirsad Bilajac, kantonalni tužilac u Goraždu, otvorio je istragu kojom će biti utvrđeno da li su česti kvarovi na vodovodnoj mreži rezultat zloupotreba ili nesavjesnog rada nadležnih institucija.
Istraga je pokrenuta nakon što su za vrijeme posljednjeg pucanja cijevi na vodovodnoj mreži građani Goražda ostali bez vode skoro dva dana. Gradski vodovod je ponovo u funkciji a česti kvarovi na mreži otklonjeni su zahvaljujući danonoćnom radu uposlenika komunalnog preduzeća 6. mart.

Iako su u vodosnabdijevanje Goražda proteklih godina uloženi milioni, kvalitet ugrađenih cijevi to ne pokazuje, tvrde u komunalnom preduzeću. Ono što je trebalo poslužiti bar 50 godina, samo 17 godina poslije razlog je zbog kojeg građani sve češće ostaju bez urednog vodosnabdijevanja, tvrdi direktor JKP 6 mart.

"U petak je otklonjen kvar na glavnoj cijevi u Vitkovićima, a već jučer došlo je do novog pucanja cijevi zbog kojeg je cijeli grad ostao bez vode. Na 11 metara cijevi imamo šest-sedam metara pucanja uzduž cjevovoda. Prošle godine smo zamijenili 12 metara cijevi. Situacija sa ovim cjevovodom je zabrinjavajuća, pokazalo se da cijevi nakon 12-13 godina gube svojstva, mi imamo ovakvih problema i u drugim dijelovima grada", izjavio je Sadik Silajdžić, direktor JKP 6. mart.

Aktuelna je priča o novim milionima Saudijskog kredita za sanaciju sekundarne vodovodne mreže i tenderska procedura je u toku. Sve je isto pa i cijevi upitnog kvaliteta, zbog čega je direktor 6. marta Sadik Silajdžić uvjeren da je postupio ispravno kada je još prije više od godinu dana tražio da se izvrši revizija projektne dokumentacije za sekundarnu mrežu i da se obrati pažnja na kvalitet cijevi. Međutim tender je, tvrdi Silajdžić, raspisan, a cijevi ostaju iste.

Istraga koja je pokrenuta trebala bi dati odgovore o razlozima čestih kvarova.

"Imajući u vidu da građani trpe, kontaktirao sam predstavnike komunalnog preduzeća, kao i općine, i u skladu s tim odlučio da pozovem istražitelje kako bismo utvrdili šta su stvarni razlozi čestih prekida u vodosnabdijevanju, jesu li to nekvalitetne cijevi i zašto se ovo ponavlja. Istražitelji su na terenu i kroz dokumentaciju će utvrditi da li ima obilježja nesavjesnog rada ili zloupotrebe i utvrditi stvarne razloge", izjavio je Mirsad Bilajac, kantonalni tužilac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: