BiH
0

Tužilaštvo BiH zatražilo raspisivanje potjernice za Milošem Zekićem

FENA
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je pritvor i raspisivanje potjernice za Milošem Zekićem, optuženim za zločine počinjene na području Šekovića, jer ponovo nije pristupio na ročište.

Prema informacijama koje je Sudu BiH dostavila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Miloš Zekić se nalazi u bjekstvu.

"Pretpostavlja se da se nalazi u šumi iznad Šekovića i da se krije, jer kao lovac dobro poznaje taj teren", kazala je sutkinja Vesna Jesenković.

Ona je dodala kako je Zekiću posredstvom policije u Šekovićima u više navrata poslan poziv za ročište, ali ga ni oni nisu pronašli.

Tužilac Seid Marušić je predložio da Sud BiH odredi pritvor i raspiše potjernicu za Zekićem.

Nenad Rubež, Zekićev branilac, rekao je da je kontaktirao sa njegovom rodbinom, ali da oni nemaju nikakve informacije o tome gdje se on nalazi.

"Roditelji ne vjeruju da je u šumi jer je otac slao lovce da pretraže teren", kazao je Rubež.

Sud će odluku o prijedlogu Tužilaštva donijeti naknadno.

Ročište zakazano povodom prijedloga Tužilaštva za određivanje pritvora bilo je odgođeno i 1. septembra, kada se optuženi također nije pojavio.

Zekić je optužen da je sredinom maja 1992. godine, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u svlačionicama stadiona Šekovići, gdje su bili zatvoreni civili bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Osmaci i Memići, puškom usmrtio četiri osobe, javio je BIRN - Justice Report.