Optuženi za genocid
0

Tužilaštvo BiH zatražilo produženje pritvora za Jevića i ostale

Sarajevo-x.com
Od posljednjeg produženja pritvora nije se ništa izmijenilo u smislu činjenica koje opravdavaju sve one činjenice na osnovu kojih je Sud odredio pritvor. Tužilaštvo smatra da je opravdano produžiti pritvor, jer postoje svi argumenti za to”, kazao je tužilac Ibro Bulić.

Duško Jević, Mendeljev Đurić i Goran Marković, bivši pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), terete se za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, te genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.

Tužilaštvo smatra da je Jević tada bio pomoćnik komandanta Specijalne brigade MUP-a RS-a i komandant Centra za obuku Jahorina, Đurić komandir Prve čete tog centra, a Marković komandir Drugog voda u Prvoj četi.

Jević i Đurić su uhapšeni krajem oktobra, a Marković u decembru 2009. godine.

“Ja kao čovjek nisam nikada podržavao zločin. Smatram da bilo ko ko je počinio zločin treba odgovarati. (...) Duboko u duši vjerujem da nisam ništa učinio što se kosi sa zakonskim propisima, da mi je duša čista i da mi je jako neprijatno što sam se našao u ovoj situaciji”, kazao je prvooptuženi Jević, tražeći da mu Sud dozvoli da se brani sa slobode.

Vera Lazić, Jevićeva braniteljica, kazala je da optuženi “nije poduzeo nikakvu radnju u smislu utjecanja i zastrašivanja svjedoka”, te da je u proteklih 15 godina imao priliku da kontaktira potencijalne saučesnike u zločinu, ali se “sam distancirao od njih”.

“Optuženi je 2000. godine dao iskaz Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju i tada je prestao da se druži s kolegama i rodbinom. Sveo je komunikaciju samo na porodicu, i to užu, a svoje kretanje samo na kretanje od kuće do džudo kluba gdje je trenirao”, kazala je Lazić, predloživši da se Jeviću, umjesto pritvora, odrede mjere zabrane.

Isto su zatražili i Miodrag Stojanović i Veljko Čivša, koji zastupaju Đurića i Markovića, istaknuvši kako su se neke od ranijih okolnosti promijenile – između ostalog, Zoran Ilić, koji je osumnjičen za isto krivično djelo, pušten je na slobodu uz mjere zabrane.

“Kako sada ne postoji opasnost od utjecanja na svjedoke i narušavanja javnog reda i mira?”, pitao se Čivša, dok je Stojanović kazao da se radi o “dvostrukim aršinima”.

Zoran Ilić, koji je osumnjičen za genocid u Srebrenici, bio je uhapšen zajedno s Jevićem i Đurićem, ali je odlukom Suda početkom januara pušten na slobodu uz mjere zabrane.

Advokat Stojanović se osvrnuo i na činjenicu da je Tužilaštvo kao jedan od razloga za produženje pritvora navelo mogući kontakt optuženih s Neđom Ikonićem, koji se u to vrijeme nalazio u Americi.

“Pogledajte kako je to apsurdno – oni su sada zajedno u pritvoru i optuženi mogu komunicirati s njim, a Tužilaštvo se bojalo da ne razgovaraju dok je Ikonić bio u Americi”, istakao je Stojanović.

Ikonić, nekadašnji komandir Druge čete Centra za obuku Jahorina, koji se također sumnjiči za genocid, izručen je iz SAD-a pravosudnim organima BiH. Federalni sud u Americi je početkom 2009. osudio Ikonića jer prilikom useljenja u državu nije naveo da je učestvovao u operacijama koje su srpska vojska i policija izvodile u Srebrenici u julu 1995. godine.

Odluku o produženju pritvora Sud će donijeti naknadno.