BiH
0

Tužilaštvo BiH zatražilo pritvor za Novicu Tripkovića

FENA
Tužilaštvo BiH zatražilo je da Sud odredi pritvor Novici Tripkoviću, osumnjičenom za ratni zločin na području Foče, čemu se Odbrana usprotivila.

Državni tužilac Behaija Krnjić kazao je da je određivanje pritvora Novici Tripkoviću potrebno zbog straha da bi osumnjičeni mogao pobjeći u Crnu Goru, vršiti utjecaj na svjedoke i saučesnike, te da bi njegovim boravkom na slobodi došlo do narušavanja javnog reda i mira.

Odbrana se usprotivila prijedlogu Tužilaštva, kazavši da ne postoje "ni osnovni uslovi da bi Tripkoviću bio određen pritvor".

Sud će odluku donijeti naknadno.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Novicu Tripkovića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva tako što je u periodu od aprila do juna 1992. godine na području Foče silovao i fizički zlostavljao jednu žensku osobu bošnjačke nacionalnosti, a drugu ubio.

Tripković je uhapšen 6. decembra u Miljevini (opština Foča).

Obrazlažući prijedlog za određivanje pritvora, tužilac je rekao da osumnjičeni već duže ne živi na prijavljenoj adresi u Miljevini, već da se krije u Crnoj Gori, gdje je imao namjeru i zauvijek da pobjegne.

  • Pripadnici SIPA-e za ovim osumnjičenim tragaju mjesecima. Evidentno je da on više ne živi na adresi na kojoj je prijavljen, već da ilegalno boravi u Crnoj Gori. Hapšenje, koje je uslijedilo prije dva dana, dogodilo se savim slučajno - kazao je Krnjić. Dodao je da je pritvor neophodan i zbog mogućnosti vršenja utjecaja na svjedoke.

  • Zasad je samo oštećena osoba tražila mjere zaštite i ona se nalazi u jako lošem psihičkom stanju. Svako uznemiravanje i vršenje bilo kakvog utjecaja na ovu svjedokinju, dovelo bi u pitanje dalji rad ovog postupka - rekao je tužilac.

Braniteljica osumnjičenog Slavica Čvoro kazala je da ne postoje pretpostavke za određivanje pritvora, te da je Tripković krivo osumnjičena osoba koja se u Crnoj Gori ne skriva, već tamo radi, prenio je BIRN.

  • Osumnjičeni nije ni znao da se protiv njega vodi bilo kakva istraga, pa nije ni mogao bilo gdje da bježi. U Crnoj Gori radi kod privatnika i jednom mjesečno dolazi u Miljevinu da bi platio račune - kazala je Čvoro.

Dodala je da je tvrdnja Tužilaštva o utjecaju na druge svjedoke „nemoguća“, jer osumnjičeni živi na području Foče, dok su svi svjedoci Tužilaštva stalno nastanjeni u Sarajevu.