{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH zatražilo osuđujuću presudu za Iliju Jurića

12.10.2015. u 13:27
0
8
Tužilaštvo BiH zatražilo osuđujuću presudu za Iliju Jurića
0
Tužilaštvo BiH zatražilo osuđujuću presudu za Iliju Jurića
Foto:Klix.ba/ Arhiv
Tužilaštvo BiH zatražilo je da se Ilija Jurić proglasi krivim za zločine počinjene 1992. godine u mjestu Posavska Mahala (općina Odžak).
Tužilac Miroslav Janjić je kazao da je provedenim dokazima Tužilaštvo nedvosmisleno dokazalo da je optuženi Jurić, kao pripadnik 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u noći između 4. i 5. juna 1992. u kući u mjestu Posavska Mahala silovao i seksualno zlostavljao žensku osobu srpske nacionalnosti.

On je optužen i da je u junu 1992. godine presreo Darinku i Nadu Lešić, čiju je maloljetnu djecu fizički maltretirao.

"Žrtve su bili civili, zaštićeni konvencijama. Optuženi je bio pripadnik HVO-a i iskoristio je svoj nadređeni položaj. Iz kuće je izveo Milicu Đekić, odvajajući je od maloljetne djece, i izvršio je nad njom seksualno zlostavljanje. Đekić je prepoznala optuženog u sudnici", naveo je Janjić.

On je također rekao da su oštećeni žene i maloljetna djeca srpske nacionalnosti, te da su iskazi svjedoka bili homogeni i konstantni prilikom unakrsnog ispitivanja.

"Smatramo da Odbrana nije provela nijedan bitan dokaz, osim jednog koji nije uspio obezvrijediti dokaze Tužilaštva. Predlažem da se optuženi proglasi krivim, te da se kazni u skladu sa zakonom", dodao je tužilac.

Suđenje će se nastaviti 26. oktobra, za kada je planirano iznošenje završne riječi Odbrane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: