Ratni zločini u Bugojnu
0

Tužilaštvo BiH zatražilo da Gasal, Kukavica i Dautović budu proglašeni krivim

FENA
Tužilaštvo BiH i Odbrane Nisveta Gasala, Musajba Kukavice i Senada Dautovića, optuženih za zločine počinjene u Bugojnu, iznijele su pred Apelacionim vijećem Suda BiH žalbe na prvostepenu presudu.

Tužiteljica Slavica Terzić zatražila je da sva trojica budu proglašena krivima u odnosu na oslobađajući dio nepravomoćne presude, za koju traži da bude ukinuta, smatrajući da im je potrebno izreći dužu zatvorsku kaznu.

Nasuprot njoj, Odbrane Gasala i Dautovića su zatražile oslobađajuću presudu ili ponovno suđenje.

Sudsko vijeće je u novembru 2011. osudilo Dautovića na 13, a Gasala na šest godina zatvora zbog zločina počinjenih nad bugojanskim Hrvatima 1993. godine. Kukavica je oslobođen ovih optužbi.

Dautović i Gasal su u obraćanju Apelacionom vijeću kazali da smatraju da su nepravedno osuđeni.

“Postupak protiv mene nije bio pravičan. Radi se o manipulaciji Tužilaštva i spornim dokazima. Ja što sam radio, sve je bilo javno i legitimno. Nemojte dozvoliti da neko nevin bude osuđen”, rekao je Dautović.

Njegov branilac Refik Serdarević kazao je kako je Dautović svoje dužnosti u ratu obavljao savjesno i pošteno.

“Ne mogu prihvatiti način na koji je vođen postupak i ko je optužen, a ko nije, iako iz dokaza proizilazi ko je najodgovorniji”, naveo je Serdarević.

Fadil Abaz, koji brani Kukavicu, rekao je kako je žalba Optužbe bez argumenata i paušalna.

Dautović je proglašen krivim da je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio da se zatvore Hrvati, a oni koji su označeni kao ekstremi, likvidiraju.

Dautović, koji je bio član ratnog Predsjedništva Bugojna i načelnik policije, proglašen je krivim i za nečovječna postupanja prema zatočenicima u zgradi Gimnazije i policije.

Gasal je osuđen kao bivši upravnik logora na stadionu “Iskra”, gdje je bilo zatočeno oko 300 Hrvata. Iako su nakon njegovog dolaska uslovi u logoru postali znatno bolji, nečovječna postupanja nisu potpuno prestala, navedeno je u presudi.

O žalbama na presudu Apelaciono vijeće će odlučiti naknadno, prenosi Balkanska istraživačka mreža (BIRN) BiH.