{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH: Troje uposlenika UIO BiH oštetili državu za 794.000 KM

26.9.2014. u 09:28
49
26
Tužilaštvo BiH: Troje uposlenika UIO BiH oštetili državu za 794.000 KM
49
Tužilaštvo BiH: Troje uposlenika UIO BiH oštetili državu za 794.000 KM
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv troje uposlenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH iz Tuzle, i to Ćamila Haračića, Kate Bubalović i Dragice Žugić.
Optuženi se terete da su, u svojstvu uposlenika i službenih osoba UIO BiH, u Regionalnom centru Tuzla, u Grupi za reviziju i kontrolu Sektora za poreze, iskorištavanjem službenih ovlasti i svjesnim krešenjem zakona i propisa, prilikom kontrole Zdravstvene ustanove-Specijalna bolnica Centar za srce BiH u Tuzli, izvršli nezakonit obračun indirektnih poreza i omogućili nezakonit povrat PDV-a u iznosu od oko 794.000 KM, na koje Centar za srce BiH, nije imao pravo, jer u periodu na koji se razračun odnosi, nije ni bio u sistemu PDV obveznika.

Tako je ovoj ustanovi omogućena nezakonita imovinska korist u navedenom iznosu, za koju je oštećen budžet i svi građani Bosne i Hercegovine.

Optuženi Ćamil Haračić tereti se da je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti, a optužene Kata Bubalović i Dragica Žugić optužene su za nesavjestan rad u službi.

Uz optužnicu, Tužilaštvo BiH predlaže ispitivanje 13 svjedoka i vještaka, a priloženo je i više od 50 dokaznih materijala, kojima će se dokazivati krivica optuženih.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: