BiH
0

Tužilaštvo BiH traži produženje pritvora za Huseina Bosnića

Klix.ba
Arhiv/Klix.ba
Arhiv/Klix.ba
Tužilac Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za produženje mjere pritvora za 25 dana za osumnjičenog Huseina Bosnića, rođenog 9. oktobra 1972. godine u Bužimu.

Produženje mjere pritvora u periodu od 25 dana zatraženo je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike.

Također, Tužilaštvo će prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje mjera zabrane za preostalu četvoricu osumnjičenih, koji su sa osumnjičenim Bosnićem lišeni slobode u okviru akcije "Damask", a uz mjere zabrane, boravak osumnjičenih na slobodi bit će sveden na određen oblik kućnog pritvora, odnosno ograničen na boravak u mjestu i objektu stanovanja.

Tužilaštvo BiH u završnoj je fazi istrage i uskoro se može očekivati podizanje optužnice protiv osumnjičenih za krivično djelo javnog podsticanja na terorističke aktivnosti iz članka 202. a KZ BiH.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim agencijama u okviru Udarne grupe za borbu protiv terorizma, kao i partnerskim agencijama u drugim državama, nastavlja borbu protiv terorizma i aktivnosti usmjerene na otkrivanje i krivično procesuiranje državljana BiH, koji učestvuju u oružanim sukobima na stranim ratištima, jer se radi o krivičnim djelima kojima se ugrožava sigurnost građana Bosne i Hercegovine, a koja predstavljaju opasnost za globalnu sigurnost, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.