Osumnjičeni za zločine
0

Tužilaštvo BiH traži produženje pritvora Periću i Laloviću

FENA
Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH da Milanu Periću i Slavku Laloviću, osumnjičenima za zločine na području općine Kalinovik, produži pritvor za još dva mjeseca, prenosi BIRN.

Državni tužilac Munib Halilović je naveo da i dalje postoje razlozi zbog kojih je i ranije određen pritvor, te da su još dva mjeseca potrebna Tužilaštvu zbog istrage koja je u toku.

"Razlog za traženje pritvora je i činjenica da je Perić aktivno uključen u skrivanje dokumentacije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik, koja je i provodila hapšenja te nadzirala logore u toj općini", istakao je Halilović.

Milan Perić, aktivni policajac u SJB-u Kalinovik, i Slavko Lalović sumnjiče se da su učestvovali u zarobljavanju i zlostavljanju Bošnjaka iz Kalinovika.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su ih 18. maja, a jednomjesečni pritvor im je određen dva dana nakon hapšenja.

"Gotovo da nema radnje hapšenja civila u kojoj nije učestvovao Milan Perić. Veliki broj žrtava je spominjao i Lalovića kao osobu koja je nadzirala zatvorene civile", dodao je Halilović.

Odbrane osumnjičenih su se usprotivile prijedlogu Tužilaštva nazvavši ga neosnovanim i uopćenim, te su od Suda zatražile ukidanje pritvora ili određivanje drugih mjera zabrane.

"U prijedlogu je mom branjeniku na teret stavljeno više zločina u Kalinoviku, a da ti navodi nisu potkrijepljeni činjenicama i dokazima", rekao je Boško Čegar, branilac prvooptuženog Perića.

Slavica Čvoro, braniteljica drugooptuženog Lalovića, istakla je i kako Tužilaštvo nije navelo šta će uraditi u naredna dva mjeseca te kada će podići optužnicu.

"Skrećem pažnju Vijeću da moj branjenik boluje od šizofrenije i da treba liječenje. Lalović nije nikoga hapsio i pritvarao niti je išao u akcije upravo zbog svoje bolesti. On je samo bio stražar", dodala je Čvoro.

Za zločine na području Kalinovika, pred Sudom BiH nepravomoćno su osuđeni Ratko Bundalo, nekadašnji komandant Taktičke grupe (TG) Kalinovik, i Neđo Zeljaja, bivši komandir SJB-a Kalinovik, na ukupno 34 godine zatvora, dok je Đorđislav Aškraba, bivši komandir straže u logoru "Barutni magacin", oslobođen krivice.