{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH traži pritvor za Maksima Božića i Edina Hastora zbog terorizma

12.4.2018. u 14:56
14
87
Tužilaštvo BiH traži pritvor za Maksima Božića i Edina Hastora zbog terorizma
14
Tužilaštvo BiH traži pritvor za Maksima Božića i Edina Hastora zbog terorizma
Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužilac Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora kojim su obuhvaćeni osumnjičeni Maksim Božić, zvani "Abu Muhamed" iz Bijeljine i Edin Hastor, zvani "Amidža" iz Goražda.
Maksim Božić je rođen 1990, a Edin Hastor 1972. godine. Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode su predate postupajućem tužiocu koji je predložio da se prema osumnjičenima odredi mjera pritvora iz razloga predviđenih članom 132. stavom 1. tačkama a), b), c) i d) Zakona o krivičnom postupku BiH.

Određivanje mjere pritvora, između ostalog, predloženo je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Mjera pritvora predložena je i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ponovo počiniti krivično djelo, zbog ozbiljnosti krivičnog djela i iz razloga da se za predmetno krivično djelo može izreći kazna zatvora u trajanju od 10 godina, te činjenice da bi puštanje osumnjičenih na slobodu moglo prouzrokovati narušavanje sigurnosti i javnog reda i mira te da je ugrožena sigurnost građana i imovine.

Navedene osobe su osumnjičene zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile krivično djelo terorizam iz člana 201. stavova 1. i 4. sve u vezi sa članom 29. KZ-a BiH. Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.

Božić i Hastor su uhapšeni prije dva dana u akciji SIPA-e.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: