BiH
11

Tužilaštvo BiH traži pritvaranje četvoro uhapšenih u akciji Beneluks

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Tužilaštvo BiH nakon ispitivanja uhapšenih u okviru akcije Beneluks traži određivanje jednomjesečnog pritvora za četvoro osumnjičenih koji se nalaze pod istragom zbog sumnje da su počinili krivično djelo terorizma.

Kako je saopćeno iz ove pravosudne institucije, prema Sudu BiH će se uputiti prijedlog pritvaranje Osmana Abdela Salama iz Bejruta, nastanjenog u Švedskoj, Amara Šljivu iz Sarajeva, Adisa Ramića iz Visokog te Envera Džanku iz Sarajeva.

Mjera pritvora prema osumnjičenima predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi, mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te da bi mogli počiniti novo kazneno djelo ili završiti započeto.

Također, mjera pritvora za osumnjičenog Osmana Abdel Salam, predložena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, jer se radi o državljaninu Švedske, koji bi bjekstvom mogao postati nedostupan pravosuđu BiH.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom zbog kaznenog djela terorizma, a prema prikupljenim dokazima, oni su zajedno i u dogovoru sa drugim osobama na području Kraljevine Švedske i Kraljevine Nizozemske, za određen iznos novca, na području BiH izvršili konstruisanje i nabavku eksplozivne naprave velike razorne moći, sa mogućnošću daljinskog aktiviranja, a sa namjerom izvršenja terorističkog akta na području Kraljevine Švedske.

Osumnjičeni su otkriveni i uhapšeni prilikom pokušaja krijumčarenja eksplozivne naprave izvan granica BiH, kojom prilikom je pronađena i oduzeta eksplozivna naprava.

Tužilaštvo BiH nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu, a u okviru koje je ostvarilo značajnu međunarodnu suradnju, koja se intenzivno nastavlja, sa ciljem otkrivanja i procesuiranja svih osoba uključenih u izvršenje ovog kaznenog djela.