Zahtjev Državnom sudu
0

Tužilaštvo BiH traži kažnjavanje svjedoka

FENA
Državno tužilaštvo podnijelo je prijedlog da Sud BiH novčano kazni Đorđislava Aškrabu, nekadašnjeg komandira straže u logoru “Barutni magacin” u Kalinoviku, jer je odbio dati iskaz u drugoj istrazi.

Aškraba je u decembru prošle godine prvostepenom presudom Suda BiH oslobođen krivice za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Kalinovika.

Istom presudom, Ratko Bundalo, bivši komandant Taktičke grupe Kalinovik, osuđen je na 19 godina, a Neđo Zeljaja, bivši komandir Stanice javne bezbjednosti u ovom gradu, na 15 godina zatvora zbog učešća u zločinima nad nesrpskim stanovništvom.

Kako je pojasnio Munib Halilović, tužilac Tužilaštva BiH, Aškrabina odbrana je tokom suđenja trojici optuženih uložila “izvjesni materijalni dokaz” u kojem se pojašnjavaju “strukture vlasti u logoru ‘Barutni magacin’”.

“Dakle, navedeno je ko izdaje naređenja i ko odvodi civile koji su tu zatočeni. Tokom suđenja je nesporno utvrđeno da je optuženi taj dokument pisao, ali nama treba njegov iskaz u smislu da li je sve tačno. Ukoliko jeste, to je onda vrlo jak dokaz, praktično matematički dokaz, protiv nekoliko osoba nadređenih Aškrabi protiv kojih mi vodimo istragu”, kazao je Halilović.

U optužnici protiv Bundala, Zeljaje i Aškrabe stoji da su tokom augusta 1992. godine muškarci Bošnjaci iz logora “Barutni magacin” u grupama odvođeni na različite lokacije na području Foče i Kalinovika, gdje su ubijani.

Tužilaštvo BiH je zatražilo od Suda da Aškrabi izrekne blažu kaznu, “ali uz prijetnju maksimalne kazne od 30.000 konvertibilnih maraka, ukoliko u budućnosti nastavi odbijati da dâ svoj iskaz”.

Halilović tvrdi i da su spremni Aškrabi ponuditi “pisanu garanciju” da njegov iskaz neće biti korišten protiv njega “u tekućem predmetu, niti u bilo kojem eventualnom budućem predmetu”.

Žiko Krunić, branilac optuženog Aškrabe, usprotivio se prijedlogu Tužilaštva za kažnjavanje njegovog klijenta, te kazao kako se “optužene osobe ne mogu primoravati na davanje iskaza, zbog njihovog prava na odbranu šutnjom”.

Optuženi Aškraba je kazao da je spreman dati izjavu, “ali nakon okončanja postupka” protiv njega, te zatražio od Suda da mu ne izrekne novčanu kaznu zbog “strahobalno lošeg finansijskog stanja”.

David Re, sudija za prethodni postupak, zatražio je da Tužilaštvo dostavi Sudu “prijedlog teksta garancije koja će biti ponuđena Aškrabi”, nakon čega će donijeti odluku o eventualnom kažnjavanju svjedoka, javlja BIRN - Justice Report.