{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH traži dugotrajni zatvor za Džeku

F
8.4.2014. u 18:29
2
12
Tužilaštvo BiH traži dugotrajni zatvor za Džeku
2
Tužilaštvo BiH traži dugotrajni zatvor za Džeku
Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi zatražilo da optuženi Edin Džeko bude osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora zbog zločina počinjenih u Trusini kod Konjica, kao i Jablanici.
Tužiteljica Vesna Ilić je kazala kako smatra dokazanim da je optuženi, nekadašnji pripadnik odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), 16. aprila 1993. sudjelovao u ubistvima Hrvata u Trusini (općina Konjic), kao i da je u drugoj polovini iste godine počinio nove zločine u Jablanici.

"Zaključak samo može biti da je optuženi odgovoran za preduzete radnje", rekla je tužiteljica i dodala da na strani Džeke nema olakšavajućih okolnosti.

U završnim riječima, Ilić se pozvala na svjedoke koji su tvrdili da je Džeko u Trusini ubio stariji bračni par, jednu ženu, kao i da je sudjelovao u strijeljanju šest Hrvata.

Kako je kazala, Rasema Handanović, nekadašnja pripadnica odreda “Zulfikar”, vidjela je da je optuženi pucao u stariji bračni par, a potom, zajedno s njom, sudjelovao u strijeljanju.

"Sigurna je da se optuženi vratio nakon što je odvezao ranjenike. S njene desne strane je stajao optuženi", navela je tužiteljica.

Prema njenim riječima, Odbrana je nastojala diskreditovati Rasemu Handanović tvrdnjom da je upravo ona ubila bračni par.

Handanović je osuđena na pet i po godina zatvora nakon što je priznala učešće u strijeljanju šest Hrvata.

Tužiteljica se pozvala i na zaštićenog svjedoka X, nekadašnjeg pripadnika odreda “Zulfikar”, koji je na suđenju ispričao da je vidio kada je Džeko pucao jednoj ženi u genitalije.

Ilić smatra da je dokazano i da je u Džeko nezakonito zatvarao, mučio i pljačkao Hrvate u Jablanici.

Ona je navela da se Odbrana bazirala na to da je optuženi bio samo vozač u hapšenju trojice Hrvata, što nije smatrao nezakonitim, te da su ga svjedoci Tužilaštva BiH zamijenili s Džekijem, nekadašnjim komandantom Handžar divizije ABiH.

"Nisu svjedoci griješili u identitetu optuženog", istakla je tužiteljica.

Odbrana će s iznošenjem završnih riječi početi 29. aprila, javlja BIRN - Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: