Ako bude osuđena
98

Tužilaštvo BiH traži da se Vasviji Vidović zabrani obavljanje advokatske dužnosti na tri godine

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) je predložilo Sudu Bosne i Hercegovine (BiH) da se osumničenoj advokatici Vasviji Vidović zabrani vršenje advokatske dužnosti u trajanju od tri godine od dana pravosnažnosti presude.

U optužnici koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv Vidović navodi se da je ona 18. decembra 2023. godine pristupila u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu u svojstvu advokata tada uhapšenog Ranka Debevca.

Dalje se navodi da je Debevcu omogućila da svoj mobilni uređaj ubaci u njenu torbu te ga na taj način sakrije.

"Osumnjičena se tereti da je, s ciljem da znatno oteža dokazivanje u sudskom postupku, sakrila tuđi predmet koji služi dokazivanju, čime je počinila kazneno djelo - Sprečavanje dokazivanja", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Iz te institucije su za Klix.ba kazali da je mjera u slučaju advokatice Vidović predložena u skladu s odredbama Kaznenog zakona BiH.

"Tužilaštvo BiH predložilo je u skladu sa odredbama članova 70. i 73. Kaznenog zakona BiH, izricanje mjera sigurnosti prema osumnjičenoj, odnosno mjeru sigurnosti zabranu vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosnosti, odnosno zabranu vršenja advokatske djelatnosti u BiH u trajanju od tri godine od dana pravosnažnosti presude", kazali su.

Odluku o predloženoj mjeri donosi sud nakon presude u predmetu.

S obzirom na to da optužnica još nije potvrđena, Vidović se o ovom slučaju još nije oglašavala u medijima.