{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH: Slavko Savić optužen za silovanja tokom rata u Vogošći

24.10.2014. u 13:46
0
12
Tužilaštvo BiH: Slavko Savić optužen za silovanja tokom rata u Vogošći
0
Tužilaštvo BiH: Slavko Savić optužen za silovanja tokom rata u Vogošći
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Slavka Savića (1963.) zbog ratnih zločina u Vogošći.
Optuženi Savić se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, kao pripadnik Vojske RS-a, na području općine Vogošća, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Tereti se da je u dva navrata, u junu 1993. godine, na području Vogošće, dolazio i uz prijetnju oružjem odvodio jednu žensku osobu bošnjačke nacionalnosti, nad kojom je počinio ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja, a koja se nije mogla opirati zbog straha za svoj život i život malodobnog djeteta.

Optuženi se tereti i da je kršeći pravila međunarodnog prava, za vrijeme rata i oružanog sukoba, prisilo drugu osobu upotrebom sile i prijetnje na seksualni odnos - silovanje, čime je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ BiH.

Ova optužnica predstavlja nastavak aktivnosti Tužilaštva BiH u naporima za kažnjavanje ratnih zločina silovanja i seksualnog zlostavljanja, a u proteklih nekoliko mjeseci, podignut je veći broj optužnica koje se odnose na ova kaznena djela.

Između ostalog, podignute su optužnice za ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja na području Odžaka, Mostara, Višegrada, Kotor-Varoši i drugim krajevima Bosne i Hercegovine. Ove aktivnosti u skladu su sa međunarodnim i diplomatskim naporima koji se provode u BiH i svijetu, u pogledu kažnjavanja ratnih zločina silovanja i seksualnog nasilja u oružanim konfliktima, a što je bila centralna tema međunarodne konferencije koja je u junu održana u Londonu, kao i aktivnostima i naporima međunarodnih i nevladinih organizacija na prostoru regiona Zapadnog Balkana, radi efikasnijeg procesuiranja ovih kaznenih djela.

Tužilaštvo BiH će i u budućnosti nastaviti aktivnosti na otkrivanju i kaznenom procesuiranju počinitelja kaznenih djela ratnih zločina silovanja i seksualnog zlostavljanja, počinjenih nad žrtvama svih nacionalnost i oba spola, tokom rata u BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: