BiH
0

Tužilaštvo BiH saslušalo Momira Nikolića

FENA
Tužilaštvo BiH saslušalo je Momira Nikolića, koji je govorio o odvoženju i nestancima Bošnjaka iz Bratunca.

Svjedočeći na suđenju Miloradu Trbiću, Momir Nikolić rekao da je u julu 1995. godine radio na “pomaganju, a ne komandovanju prevoza oko 30.000 civila Bošnjaka iz Bratunca ka Kladnju”, javlja BIRN - Justice Report.

Nikolića, nekadašnjeg načelnika za bezbjednost i obavještajne poslove u Bratunačkoj brigadi pri Vojsci Republike Srpske (VRS) Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) je nakon sklapanja sporazuma o priznanju krivice, osudio na 20 godina zatvora za zločine nad Bošnjacima u Srebrenici.

Iskaz je dao putem videolinka iz Finske, gdje se nalazi na izdržavanju kazne.

Nikolić je izjavio kako nema saznanja o Trbićevoj ulozi u stradanju Bošnjaka u Srebrenici, te kako ga nije poznavao “do odlaska u Haag”.

Trbića, bivšeg pomoćnika načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade VRS-a, Tužilaštvo BiH tereti za genocid, odnosno učestvovanje u prisilnom preseljenju Bošnjaka iz Srebrenice, te njihovom pogubljenju i pokopavanju tijela.

Nikolić je tokom svjedočenja odbio potvrditi Izjavu o činjenicama i prihvatanju krivice koju je potpisao u Haagu i kojom priznaje da je u julu 1995. godine bio “direktni koordinator smještaja muškaraca i odvoženja Bošnjaka civila u Kladanj”.

“Nisam ja komandovao. Komandant brigade Vidoje Blagojević bio je glavni, moja pozicija načelnika nije dovoljna da odgovaram po komandnoj odgovornost”, kazao je Nikolić.

Haški tribunal je osudio Blagojevića, bivšeg komandanta Bratunačke brigade, na 15 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici.

Nikolić je potvrdio da se 12. jula 1995. godine nalazio pred hotelom “Fontana” u Bratuncu, gdje se, “nakon osvajanja Srebrenice, general Ratko Mladić sastao sa predstavnicima Bošnjaka i UNPROFOR-a i razgovarao o prebacivanju civila na teritoriju Armije BiH”.

“Tog dana sam vidio pukovnika Vujadina Popovića, prišao mi je i rekao da ću trebati pomoći u prebacivanju civila. Također se vrlo ružno izrazio o Bošnjacima, govorio je kako ih sve treba pobiti, to je bilo stravično slušati”, prisjetio se Nikolić.

Vujadin Popović, bivši pomoćnik komandanta za bezbjednost Drinskog korpusa, trenutno se nalazi u Haagu, gdje pred tamošnjim sudom odgovara na optužbe za “oportunistička ubijanja muslimana na području Srebrenice i Bratunca”, dok je Ratko Mladić, bivši komandant VRS-a, još uvijek u bjekstvu.

Prema Nikolićevom iskazu, 13. jula 1995. imao je još jednu priliku razgovarati sa Mladićem u Konjević Polju, gdje je “obezbjeđivao komunikaciju radi njegovog prolaza”.

“Kada sam Mladiću predao raport, tu je bilo dosta zarobljenih Bošnjaka, i pitao sam ga šta raditi s njima. On je samo oštro odmahnuo rukom. Shvatio sam to kao da im je sudbina zapečaćena, da će ih sve pobiti”, kazao je on.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. septembar 2008. godine.