BiH
31

Tužilaštvo BiH: Salihović nije najavio hapšenje pojedinaca, predmet Pavlović banka obuhvata i Dodika

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Povodom međusobnih optužbi između ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića te zbog medijskih natpisa o predmetima Pavlović i Bobar banke iz Tužilaštva BiH najavljuju otvaranje predmeta zbog ometanja istrage, ali i tužbu zbog klevete.

"Najoštrije osuđujemo pokušaje ometanja istrage u pojedinim predmetima i političke zloupotrebe funkcija od strane pojedinaca, a u svrhu predizborne kampanje", ističu iz Tužilaštva BiH.

Također dodaju da će povodom iznošenja laži i neistina koje su se pojavile u pojedinim medijima od ministra sigurnosti BiH, kojima se pokušava urušiti istraga, kao i navoda na portalu "Žurnal", u Tužilaštvu BiH biti otvoren predmet povodom ometanja istrage u predmetima "Bobar banka" i "Pavlović Banka".

"Tužilaštvo BiH neće podleći ovakvim pritiscima, u svrhu predizborne kampanje, a kojima je cilj opstrukcija istrage i nedonošenje tužiteljske odluke. Ponašanjem pojedinaca u svrhu predizborne kampanje nastoje se narušiti i poremetiti odnosi između pravosudnih institucija i agencija za provođenje zakona, čime se nanosi šteta vladavini prava i svim građanima BiH, što nikako nećemo dozvoliti", naglašavaju iz Tužilaštva BiH.

Napominju kako su neistiniti navodi o najavama glavnog tužitelja za hapšenja pojedinaca, kako je navedeno u magazinu "Žurnal".

"Glavni tužitelj u svojim medijskim istupima je već izjavio da postoji istraga u sklopu predmeta Pavlović banka, koja obuhvata i Milorada Dodika. Sve ostalo, kao navodni transkripti, razgovori i slično su neistine, špekulacije i laži trećih osoba. Zbog iznošenja notornih laži i neistina, uznemiravanja i obmanjivanja javnosti u on-line magazinu 'Žurnal', bit će pokrenut postupak za zaštitu od klevete", navode iz Tužilaštva BiH.

U saopćenju je naglašeno da će bez obzira na sve pritiske,Tužilaštvo BiH nastaviti borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, u kojoj neće podleći bilo kakvim pritiscima i u kojoj neće biti nedodirljivih.