BiH
23

Tužilaštvo BiH: Radomir Šušnjar će biti izručen pravosuđu BiH

Anadolija
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pozdravilo je odluku suda u Parizu da izruči pravosuđu BiH Radomira Šušnjara, osumnjičenog za ratne zločine na području Višegrada.

Ovo izručenje je još jedna potvrda dobre saradnje pravosuđa BiH i Francuske i dokaz da se osumnjičeni za ratne zločine ne mogu nekažnjeno skrivati diljem svijeta.

"Danas u popodnevnim satima, sud u Parizu, nakon višemjesečne pravne procedure, donio je odluku da se osumnjičeni Radomir Šušnjar zv. 'Lalco', rođen 1955. godine, izruči pravosuđu Bosne i Hercegovine, gdje će mu se suditi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području Višegrada", navelo je Tužilaštvo BiH.

Ističe se da je Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama u BiH i Republici Francuskoj, realizovalo intenzivne aktivnosti da se ovaj osumnjičeni, koji se više godina skrivao u Francuskoj, izruči pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Radomir Šušnjar, pod istragom je Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je u Višegradu, u proljeće 1992. godine, sudjelovao u zločinu poznatom u javnosti kao „živa lomača“, kada je u jednoj kući u Pionirskoj ulici, sredinom mjeseca lipnja '92. godine, prisilno dovedeno i zatvoreno, pa nakon toga živo zapaljeno oko 60 civila bošnjačke nacionalnosti uključujući žene i djecu, a samo nekoliko žrtava uspjelo je preživjeti spaljivanje.

Tužilaštvo BiH i policijske i sigurnosne agencije, prikupili su dokaze da je osumnjičeni Šušnjar, sa drugim osobama, izravno i osobno sudjelovao u ovom zločinu, da je dovodio žrtve i nasilno ih zatvarao u kući, nakon čega su žrtve zapaljene, a nakon toga su vojnici pucali na žrtve koje su pokušavale pobjeći.

"Tužilaštvo BiH i glavni tužitelj su u proteklim mjesecima poduzeli intenzivne pravosudne i diplomatske napore, kako bi se realiziralo izručenje ovog osumnjičenog Bosni i Hercegovini i njegovo procesuiranje pred pravosuđem BiH", naglasilo je Tužilaštvo BiH koje je zahvalilo vlastima Republike Francuske na pomoći i saradnji u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina i otkrivanju i procesuiranju osumnjičenih koji se skrivaju u inostranstvu.

Pravosuđe BiH poduzet će sve potrebne korake kako bi se izručenje realiziralo u što skorijem periodu, navodi se u saopćenju.Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, zajedno sa partnerskim policijskim, sigurnosnim i pravosudnim agencijama u BiH i diljem svijeta, provodi intenzivne aktivnosti na lociranju i lišenju slobode osumnjičenih za ratne zločine, koji su bijegom iz BiH pokušali izbjeći procesuiranje. Kontinuirano se realiziraju aktivnosti na njihovom izručenju i procesuiranju u BiH, kao doprinos borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina.