{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH provjerava sporna državljanstva

S
30.1.2008. u 17:00
0
0
Tužilaštvo BiH provjerava sporna državljanstva
0
Tužilaštvo BiH provjerava sporna državljanstva
Tužilaštvo BiH pokrenulo je provjeru izdatih državljanstva. Provjerava se da li osobe kojima je dodijeljeno državljanstvo imaju veze sa terorističkim aktivnostima i da li su bh. zvaničnici nezakonito dodijeljivali državljanstva, kazao je za Sarajevo-x.com Dubravko Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.
"Komisija za reviziju državljanstava BiH, kojom predsjedava Vjekoslav Vuković, dostavila je Tužilaštvu BIH izvještaj o svom radu. Taj izvještaj analizira se u okviru Udarne grupe za borbu protiv terorizma u kojoj su tužitelji Tužilaštva BiH kao i predstavnici drugih policijskih i sigurnosnih agencija u BIH“, objasnio je za naš portal Grubešić.

Fokus rada ove Udarne grupe je da se utvrdi imaju li osobe kojima je državljanstvo oduzeto veza sa terorističkim aktivnostima i terorističkim prijetnjama. Drugi fokus rada Tužilaštva BiH je provjera da li postoje elementi kaznene odgovornosti osoba zbog nezakonito izdatih državljanstava. U fokusu tog rada su državljanstva za koja je definitivno utvrđeno da su izdata nezakonito.

"Što se tiče imena, sukladno zakonu i tužiteljskoj etici, o tome ne možemo govoriti“, naglasio je Grubešić.

Ukoliko se pokaže postojanje elemenata kaznene odgovornosti određenih osoba zbog nezakonito izdatih državljanstava, ti predmeti će biti proslijeđeni na procesuiranje entitetskim tužilaštvima, koja i jesu nadležna za takvu vrstu kaznenih djela.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: