{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH provjerava sporna državljanstva

S
30.1.2008. u 17:00
0
0
Tužilaštvo BiH provjerava sporna državljanstva
0
Tužilaštvo BiH provjerava sporna državljanstva
Tužilaštvo BiH pokrenulo je provjeru izdatih državljanstva. Provjerava se da li osobe kojima je dodijeljeno državljanstvo imaju veze sa terorističkim aktivnostima i da li su bh. zvaničnici nezakonito dodijeljivali državljanstva, kazao je za Sarajevo-x.com Dubravko Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.
"Komisija za reviziju državljanstava BiH, kojom predsjedava Vjekoslav Vuković, dostavila je Tužilaštvu BIH izvještaj o svom radu. Taj izvještaj analizira se u okviru Udarne grupe za borbu protiv terorizma u kojoj su tužitelji Tužilaštva BiH kao i predstavnici drugih policijskih i sigurnosnih agencija u BIH“, objasnio je za naš portal Grubešić.

Fokus rada ove Udarne grupe je da se utvrdi imaju li osobe kojima je državljanstvo oduzeto veza sa terorističkim aktivnostima i terorističkim prijetnjama. Drugi fokus rada Tužilaštva BiH je provjera da li postoje elementi kaznene odgovornosti osoba zbog nezakonito izdatih državljanstava. U fokusu tog rada su državljanstva za koja je definitivno utvrđeno da su izdata nezakonito.

"Što se tiče imena, sukladno zakonu i tužiteljskoj etici, o tome ne možemo govoriti“, naglasio je Grubešić.

Ukoliko se pokaže postojanje elemenata kaznene odgovornosti određenih osoba zbog nezakonito izdatih državljanstava, ti predmeti će biti proslijeđeni na procesuiranje entitetskim tužilaštvima, koja i jesu nadležna za takvu vrstu kaznenih djela.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: