Tužilaštvo BiH: Presuda u predmetu "Čago i drugi" najveća u povijesti BiH u oblasti finansijskog kriminala

A
Anadolija
7.12.2015. u 10:21
0
4
Tužilaštvo BiH: Presuda u predmetu "Čago i drugi" najveća u povijesti BiH u oblasti finansijskog kriminala
0
Tužilaštvo BiH: Presuda u predmetu "Čago i drugi" najveća u povijesti BiH u oblasti finansijskog kriminala Foto: Arhiv/Klix.ba
Pravomoćna presuda u predmetu "Čago i drugi" u okviru koje je izrečeno ukupno 23 godine zatvora i oduzeta nezakonita imovinska korist u iznosu od oko 7,5 miliona KM, najveća je, tvrde iz Tužilaštva BiH, u povijesti BiH u oblasti finansijskog kriminala.
"Tužilaštvo BiH, postupajući tužilac, stručni suradnici i istražitelji u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju koji su nekoliko godina intenzivno radili na predmetu protiv Čago Fahrudina i dr, ocijenili su izrečenu presudu kao ogroman iskorak Bosne i Hercegovine u borbi protiv financijskog kriminala i poreznih utaja", navodi Tužilaštvo BiH.

Presuda obuhvata šest fizičkih i tri pravne osobe (poduzeća). Prvooptuženi Fahrudin Čago osuđen je na kaznu zatvora od 10 godina, a ostali optuženi na kazne od sedam godina, dvije i pol godine, godinu i pol, te dvije kazne od po godinu zatvora.

Ovom presudom izrečena je najveća kazna za organizirani kriminal, porezne utaje i pranje novca u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini, a s obzirom da je veći broj nekretnina i pokretnina, zamrznut tijekom postupka, to će olakšati naplatu kazni.

Tužilaštvo BiH uložilo je ogromne napore u otkrivanju i dokazivanju financijskog kriminala ogromnih razmjera, a nakon provedenog sudskog postupka, napori tužiteljstva rezultirali su osuđujućim presudama za sve optužene.

Ovaj predmet je vodio tužitelj Ismet Šuškić, šef Odsjeka za privredni kriminal, koji je specijaliziran za procesuiranje financijskog kriminala, te je priznati stručnjak i edukator u borbi protiv financijskog kriminala u BiH i regionu.

Ova presuda predstavlja potvrdu posvećenosti Tužilaštva BiH borbi protiv organiziranog kriminala i poreznih utaja, kojima se nanosi šteta budžetu i na taj način i svim građanima naše zemlje.

Ova presuda, uz predmet Kekerović, predstavlja izuzetne rezultate Tužilaštva BiH u borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije i privrednog kriminala.

Tužilaštvo BiH izražava zahvalnost partnerskim agencijama, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu –SIPA na suradnji u ovom predmetu.

"Nastavljamo odlučnu borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije, poreznih utaja, radi spriječavanja i kažnjavanja počinitelja ovih kaznenih djela, te oduzimanja nezakonite imovinske koristi i vraćanju novca građanima Bosne i Hercegovine, radi jačanja uspostave vladavine prava, a navedena presuda je poruka svima koji čine ova kaznena djela, da naša zemlja ima kapacitete kojima će biti otkriveni procesuirani i kažnjeni", navode iz Tužilaštva BiH.


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: