Prodaja droge
4

Tužilaštvo BiH predložilo pritvor za Antu Tomasa, organizatora kriminalne grupe

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Tužilaštvo BiH je predložilo određivanje mjere pritvora za Antu Tomasa, rođenog 1959. godine u Drinovcima kod Gruda koji je osumnjičen kao organizator kriminalne grupe koja se bavila krijumčarenjem i prodajom opojne droge heroin.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog:

Ističe da je ranije osuđivani za krivična djela neovlaštenog prometa opojnim drogama.

"Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je, zajedno sa drugim osobama, u okviru organizirane kriminalne skupine, vršio krijumčarenje, prijevoz, skrivanje i dalju distribuciju većih količina opojne droge heroin, koja je krijumčarena na području BiH i Hrvatske", saopćeno je.

Također, sumnjiči se i za kontinuirano snabdijevanje opojnom drogom herion, ilegalnog narko-tržišta na području Mostara i Hercegovine.

"Pritvor je predložen iz razloga opisanih u članku 132. točke a), b), c) i d), odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te ponovo počiniti kazneno djelo ili završiti započeto, kao i općih okolnosti izvršenja kaznenog djela, u kojima bi puštanje osumnjičenog na slobodu izazvalo uznemirenje javnosti i građana", rekli su u Tužilaštvu.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, a tužiteljstvo nastavlja intenzivnu istragu protiv svih osumnjičenih osoba u ovom predmetu.