BiH
0

Tužilaštvo BiH predložilo mjere pritvora i zabrana za osumnjičene u akciji "Maska"

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilac Tužilaštva BiH je, nakon ispitivanja osumnjičenih osoba, uputio prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera pritvora i zabrane, za osumnjičene osobe u okviru dva predmeta, zbog krijumčarenja droge i cigareta.

U okviru prvog predmeta, postupajući tužilac Posebnog za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od mjesec (30) dana za osumnjičene: Sulejmama Berišu (1983), iz Ključa, državljanina BiH; zaposlen kao policijski službenik u MUP-u Republike Srpske, Ranka Vučinića, (1966) iz Trebinja, državljanina BiH, Mersudina Meškovića (1986) iz Tuzle, državljanina BiH, zaposlen kao policijski službenik u MUP-u RS i Mirka Ateljevića (1992) iz Trebinje, državljanina BiH.

Mjera pritvora, prema osumnjičenim, predložena je iz razloga opisanih članom 132. stav 1. tačka b) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

U pogledu osumnjičenih: Saše Pešića (1991) iz Trebinja, državljanina BiH i Ostoje Radiškovića (1982) iz Dervente, državljanina BiH, zaposlenog policijskog službenika MUP-a RS, postupajući tužilac je predložio određivanje mjera zabrane iz člana 126. i 126.a stav 1. tačka d) ZKP-a BiH, odnosno predložene su mjere zabrane napuštanja boravišta i zabrana putovanja, zabranu korištenja lične karte za prelazak preko granice, te obavezu javaljanja nadležnom policijskom organu po mjestu prebivališta jednom sedmično.

Također osumnjičenom Ostoji Radišković predložena je i mjera zabrane obavljanja djelatnosti iz člana 126.a stav 1. tačka a) ZKP-a BiH.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su počinili krivično djelo organizovani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a osumnjičeni Saša Pešić i Ostoja Radišković se sumnjiče i za krivično djelo dogovor radi učinjenja krivičnog djela iz člana 247. KZ-a BiH.

U okviru predmeta II, postupajući tužilac, uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora u trajanju od mjesec (30) dana za osumnjičene: Gojka Škrbu, (1969) iz Berkovićima, Slavka Stolicu (1972) iz Bileće, Miroslava Stajića (1983) iz Bileće i Radu Vujovića (1969) iz Bileće.

Tužilac je predložio određivanje mjere pritvora prema osumnjičenom Gojko Škrbi iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačka b) i c) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati istragu i utjecati na svjedoke u cilju onemogućavanja prikupljanja dokaza i sprovođenja istrage, ali i zbog postojanja bojazni da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Prema osumnjičenim Stolici, Stajiću i Vuković predložena je mjera pritvora i izdavanje naredbe za raspisivanjem međunarodne potjernice, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje iz člana 214. iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

U pogledu Dejana Lisova (1992) iz Bileće, državljanina BiH, upućen je prijedlog za određivanje mjera zabrane iz člana 126. i člana 126a. stav 1. tačka d) ZKP BiH, odnosno predložena je mjere zabrane napuštanja boravišta i zabrana putovanja, zabrana korištenja lične karte za prelazak preko granice, te obavezu javaljanja nadležnom policijskom organu po mjestu prebivališta jednom sedmično.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora i mjera zabrane upućen je Sudu BiH, a Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.