{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH poručilo sudiji Periću: Bavite se svojim poslom

5.3.2014. u 10:08
3
10
Tužilaštvo BiH poručilo sudiji Periću: Bavite se svojim poslom
3
Tužilaštvo BiH poručilo sudiji Periću: Bavite se svojim poslom
Nakon što je sudija Branko Perić objavio kolumnu u Nezavisnim novinama, u kojoj između ostalog navodi da je "odavno neki đavo ušetao u Tužilaštvo BiH i ne prestaje da podriva, ponižava i ismijava ovu instituciju", iz Tužilaštva su se javili sa porukom građanima i javnosti da su Perićeve tvrdnje "apsolutno neutemeljene".
"Tužilaštvo BiH u više navrata je pokazalo i dokazalo bh. javnosti da je apsolutno izvan bilo kakvih političkih utjecaja i to je upravo ono što smeta određenim političkim elitama, jer ne mogu na bilo koji način utjecati na rad tužilaštva. Žalosno je u svemu tome što se pojedini pravosudni dužnosnici, pa čak i sudije, upuštaju u određene političke konstrukcije i medijske napade na institucije. U vezi sa tvrdnjama o navodno nezakonitom prisluškivanju, sudiji Periću poručujemo da je temeljitom istragom utvrđeno da nije bilo nikakvog, a naročito ne nezakonitog prisluškivanja bilo koga u Tužilaštvu BiH", navodi se u saopćenju za javnost.

Dalje se navodi da je Tužilaštvo BiH u punom zamahu u procesuiranju najtežih predmeta ratnih zločina, organizovanog kriminala i korupcije, o čemu svjedoče medijski izvještaji u posljednjih nekoliko mjeseci, kao i Izvještaj o radu i rezultati koji su najbolji u historiji Tužilaštva BiH u proteklih 10 godina postojanja.

"Očigledno je da jačanje resursa i sam rad Tužilaštva BiH mnogima smeta, pa možda i sudiji Branku Periću, koji bi želio da se sudi po principu 'kadija tuži, kadija sudi'. Borbu protiv svih oblika kriminala, u kojoj neće biti nedodirljivih, nastavljamo i u narednom periodu. To vjerovatno ne odgovara određenim političkim elitama, ali Tužilaštvo BiH je apsolutno neovisno u svom radu i radit će isključivo u interesu građana", istaknuto je dalje.

Sudiji Periću su poručili da se bavi svojim poslom, te da se ostavi neprimjerenih i neutemeljenih komentara i mišljenja o Tužilaštvu BiH, te da je primjerenije da se bavi analizom pojedinih sudskih standarda u predmetima ratnih zločina i korupcije, o kojima su nedavni događaji pokazali da nanose veliku štetu procesu vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: