|

Tužilaštvo BiH podilo optužnicu portiv Sulje Karajić

Tužilaštvo BiH podilo optužnicu portiv Sulje Karajić
0
S
Sarajevo-x.com
28.12.2007. u 10:13
0
komentara
0

dijeljenja
Tužilaštvo BiH podilo optužnicu portiv Sulje Karajić
Posebni odjel za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Karajić Sulje (1968.). Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
Tužilac iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Karajić Sulje, zv.“Hodža“ rođenog 20.07.1968. godine u mjestu Trnovi, opština Velika Kladuša.

Optuženi Karajić se tereti da je za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između pripadnika 5. korpusa Armije BiH i pripadnika Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, u periodu od avgusta 1994. godine do februara 1995. godine, na području Okruga Bihać, kršenjem odredbi Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima, u svojstvu komandanta 2. voda vojne policije 505. viteške motorizovane brigade 5. korpusa Armije BiH sa sjedištem u Bužimu, učinio, ali i naredio sebi podređenim vojnim policajcima lišenje života, nanošenje snažnog tjelesnog i duševnog bola, nečovječno postupanje i nanošenje velikih patnji i ozljeda prema ratnim zarobljenicima.

Optuženi Karajić se također tereti da je kršenjem odredbi Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata, u svojstvu komandanta 2. voda vojne policije 505. viteške motorizovane brigade 5. korpusa Armije BiH sa sjedištem u Bužimu, učinio, ali i sebi podređenim vojnim policajcima naredio, podstrekavao i pomagao u lišenju života, namjernom nanošenju snažnog tjelesnog i duševnog bola i patnje, nečovječnom postupanju i nanošenju povreda tjelesnog integriteta i zdravlja i protivzakonitom zatvaranju prema civilnim osobama.

Optuženi Karajić tereti se da je osobno počinio ubistva i zlostavljanja zarobljenih pripadnika Narodne odbrane Zapadna Bosna, te osoba za koje je smatrao da su simpatizeri Narodne odbrane Zapadna Bosna, kao i da je zapovijedao svojim podređenima da vrše ubistva i na različite načine zlostavljaju zarobljenike i civile.

Optuženi Karajić Suljo tereti se da je počinio krivično djelo-Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. KZ BiH, te krivično djelo-Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 173. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.