BiH
0

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica zbog krijumčarenja ljudi

Klix.ba
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv tri lica, koja se terete da su počinili krivično djelo Krijumčarenje ljudi iz člana 189. Stav 2. KZ BiH, u vezi sa članom 29. KZ BiH.

Podignuta je optužnica protiv Mirze Đuhera, rođenog 28.02.1970. godine u Doboju, državljanina BiH; Igora Drmaća, rođenog 29.11.1970. godine u Doboju, državljanina BiH i R. Hrvatske i Danka Puljić, rođenog 01. 05. 1964. godine u Mostaru, državljanina BiH i R. Hrvatske.

Optuženi se terete da su u namjeri sticanja protivpravne imoviske koristi, omogućili i izvršili izvršili prijevoz osam državljana R. Turske, kroz teritoriju BiH do pograničnog prelaza Gabela-Gabela Polje, sa ciljem njihovog ilegalnog prevođenja preko državne granice u R Hrvatsku, pa dalje u zemlje Evropske unije.

Optuženi Đuhera, tereti se da je u mjesecu oktobru 2015. godine, kontaktirao i angažovao optuženog Drmaća, koji je sa autobuske stanice u Mostaru, svojim vozilom prevezao tri, dok je optuženi Puljić prevezao pet lica, državljana R. Turske, među kojima je bilo i djece, do trgovačkog centra u blizini pograničnog prelaza, gdje su za navedene usluge dobili po 100,00 Eura, nakon čega je optuženi Drmać po uputama Đuhere zadržao torbe državljana R. Turske, u kojima su se nalazile i njihove važeće putne isprave.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.