|

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv upravnika logora Dretelj

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv upravnika logora Dretelj
2
A
Anadolija
9.1.2014. u 10:27
28
komentara
2

dijeljenja
Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv upravnika logora Dretelj
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Ivana Ančića (52) bivšeg upravnika logora ''Dretelj'' u Čapljini, koji se tereti da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom 1993. godine.
Optuženi Ančić se tereti da je za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije Republike BiH, u svojstvu upravnika logora „Dretelj“ i istovremeno pomoćnika komandanta bataljona Vojne policije za Jug i komandanta kasarne Dretelj u vremenskom periodu od kraja juna do sredine augusta 1993. godine u objektu logora „Dretelj“ na području općine Čapljina, postupao suprotno odredbama člana 3. stava 1. tačaka a) i c) Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata  od 12. 08. 1949. godine.

''Optuženi se tereti da je počinio te podstrekavao i pomagao u činjenju nečovječnog postupanja, mučenja, ubistva, namjernog nanošenja snažnog fizičkog i psihičkog bola i patnje, fizičkih povreda, izgladnjivanja, pljačkanja, prisiljavanja na prinudni rad, te da je kao nadređena i odgovorna osoba propustio da preduzme nužne razumne mjere u sprečavanju činjenja navedenih djela i kažnjavanju počinilaca ovih djela'', saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U 31 tački optužnice, optuženi se između ostalog tereti da je kao nadređena i odgovorna osoba za rad stražara i drugih pripadnika VP HVO-a i HVO-a, vršio nadzor i imao potpunu kontrolu nad uvjetima u logoru „Dretelj“, nad životima i tijelima oko 2.000 civila bošnjačke nacionalnosti, muškaraca, među kojima je bilo dječaka mlađih od 16 godina i muškaraca starijih od 60 godina, koji su nezakonito hapšeni na području općina Stolac, Čapljina, Prozor, Neum, Ljubuški, Mostar i drugih mjesta u Hercegovini, te višemjesečno držani u logoru.

Između ostalog, Ančić se tereti da je držao zatvorenike više dana zaključane bez hrane i vode, uslijed čega je jedan zatvorenik preminuo, kao i za fizičko i psihičko zlostavljanje zatvorenika, što je za posljedicu imalo smrt najmanje sedam zatvorenika koji su umrli od posljedica prebijanja, ustrijeljena te zbog nepružanja adekvatne medicinske pomoći.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Ančić, koji je rođen u Tihaljini kod Čapljine, trenutno je nastanjen u Splitu u Hrvatskoj.
Prijavi grešku


Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...