{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv Cvitića i Karadža

F
10.6.2008. u 14:48
0
0
Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv Cvitića i Karadža
0
Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv Cvitića i Karadža
Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Mate Cvitića (1964.) i Edine Karadža (1979.). Optuženi se terete za krivično djelo trgovine ljudima iz člana 186. KZ BiH. Prema navodima optužnice, optuženi su u periodu od neutvrđenog datuma 2002. godine do neutvrđenog datuma 2006. godine, preko poznanika, putem oglasa i na druge načine pronalazili maloljetne i mlađe punoljetne ženske osobe sa područja cijele Bosne i Hercegovine i dovodili ih u mjesto Kuprešani u opštini Jajce, u objekat zvani "Tihi kutak". Tu su stanovale u izuzetno nehigijenskim i neuslovnim prostorijama, zloupotrebljavali su njihov bespomoćan položaj, koji se ogledao u tome da su dolazile iz izuzetno socijalno i materijalno ugroženih porodica.
Vrbovali su ih obmanama da će raditi uobičajene ugostiteljske ili kućne poslove, a sve u svrhu izrabljivanja i prisilnog rada, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.

Optuženi su iste angažovali da rade kao konobarice i služe alkoholna pića mnogobrojnim gostima uglavnom noću, a noćna smjena je trajala od 20 sati do 4 sata ujutro, pa i duže. Navedene osobe nisu zaključile Ugovore o radu i nisu bile prijavljene kod nadležnih organa, što nije bilo u skladu sa odredbama Zakona o radu, Zakona o PIO i zdravstvenom osiguranju.

Prema navodima optužnice, optuženi obećanu naknadu za rad djevojkama u najvećem dijelu nisu isplaćivali, obrazlažući to manjkom koje su one navodno pravile, radeći kao konobarice, i manjkom u knjizi šanka odnosno magacinu. Na taj način su one bile prisiljene da, radeći bez plaćanja, taj navodni manjak nadoknade. Povremeno su ih angažovali da "prave društvo gostima", kako u ugostiteljskom objektu, tako i izvan njega. Optuženi su na ovaj način, izrabljujući ih i prisiljavajući ih na takav rad koji šteti psihičkom i fizičkom zdravlju maloljetnih osoba, iste radno i ekonomski eksploatisali, ostvarivali sebi materijalnu korist i pri tome ugrožavali njihova osnovna ljudska prava, naročito prava maloljetnih osoba – djece i to pravo na pravilan razvoj, odrastanje, zdrav život, školovanje, nediskriminaciju, medicinsku i zdravstvenu zaštitu, odmor, slobodno vrijeme, što je suprotno Protokolu o prevenciji, suzbijanju i kažnjavanju trgovine ljudima, naročito žena i djece, Konvenciji UN-a protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, te Konvenciji o pravima djeteta.

Optuženi se terete da su obmanom, zloupotrebom položaja, bespomoćnosti i davanjem isplata kako bi se pridobile osobe koje imaju kontrolu nad drugim osobama, vrbovali osobe u svrhu prinudnog rada i ekonomskog izrabljivanja i iste primoravali na rad i ekonomski ih izrabljivali, čime su počinili krivično djelo trgovina ljudima iz člana 186. stav 1. i 2. Krivičnog zakona BiH.

Sud BiH potvrdio je optužnicu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: