BiH
0

Tužilaštvo BiH podignulo optužnicu protiv Momira Savića

Sarajevo-x.com
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Savić Momira, rođenog 21.01.1952. godine u Drinskom, opština Višegrad.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Savić Momira, rođenog 21.01.1952. godine u Drinskom, opština Višegrad. Optuženi Savić Momir tereti se da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada srpske vojske, policije i paravojnih srpskih jedinica, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području opštine Višegrad i regije Istočna Bosna, prvo kao pripadnik neutvrđene paravojne jedinice u vrijeme djelovanja Užičkog korpusa bivše JNA, a zatim kao komandant 3. čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, u periodu od aprila do septembra 1992. godine, vršio progon civilnog bošnjačkog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi.

Prema navodima optužnice, optuženi je ova krivična djela počinio na način da je zapovijedao, počinio i zajedno sa drugim osobama sudjelovao u ubistvima, prisilnom preseljenju stanovnišva, zatvaranju, mučenju, silovanju, prisilnom nestanku osoba i drugim nečovječnim djelima slične prirode, te nije spriječio niti kaznio njemu podređene osobe nad kojima je imao efektivnu kontrolu u počinjenju takvih djela.

U osam tačaka optužnice, optuženi se tereti da je, djelujući sam i zajedno sa drugim osobama, izvršio progon civilnog bošnjačkog stanovništva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, u vezi sa ubistvima, prisilnim preseljenjem stanovništva, silovanjem, zatvaranjem, mučenjem, prisilnim nestankom osoba i drugim nečovječnim djelima počinjenim u namjeri nanošenja ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda.

Optuženi Savić Momir tereti se da je počinio krivično djelo – Zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h), u vezi sa tačkama a), d), e), f), g), i), k) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a sve u vezi sa članom 29. i 180. stav 1. i 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.