BiH
13

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za ratni zločin na području Brčkog

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Mensura Đakića i Begzada Kajtazija koji se terete za ratni zločin počinjen nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Bukvik 1992. godine.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, optuženi Đakić u svojstvu komandanta bataljona a optuženi Kajtazi u svojstvu vojnika 108. brigade HVO Bosanska Posavina, u mjesecu septembru 1992. godine u vrijeme napada na selo Bukvik na području Brčkog koje je bilo nastanjeno stanovništvom srpske nacionalnosti, postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civila i ratnih zarobljenika za vrijeme rata.

Optuženi Kajtazi se tereti da je pucajući iz vatrenog oružja ubio dvije žene srpske nacionalnosti, a optuženi Đakić da kao komandant bataljona nije spriječio jednog pripadnika HVO-a da počini ubistvo 3 zarobljenika srpske nacionalnosti te je propustio da procesuira i kazni počinioca.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. KZ-а BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, a uz optužnicu je predloženo pozivanje oko 60 svjedoka i stručnih vještaka a priloženo je više desetina materijalnih dokaza.