BiH
0

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Neđeljka Kuljića i Željka Ilića

FENA
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Neđeljka Kuljića i Željka Ilića koji se terete za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.

Tužilac Regionalnog tima broj 4 Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Neđeljka Kuljića, rođenog 18. 06. 1950. godine u mjestu Simijova, općina Bileća, gdje je i nastanjen i Željka Ilića, rođenog 10. 10. 1962. godine u Bileći, gdje je i nastanjen, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su, vršeći dužnost policajaca u SJB Bileća od početka juna do kraja decembra 1992. godine, za vrijeme ratnog stanja u BiH, a u okviru širokog i sistematičnog napada pripadnika vojske i policije RS kao i paravojnih formacija, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva na širem području općine Bileća, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio tog napada, na diskriminatornoj osnovi vršili progon nesrpskog civilnog stanovništva zasnovan na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, tako što su nečovječno postupali čineći fizička i psihička zlostavljanja, mučenja i ubistva.

Prema navodima optužnice, za vrijeme širokog sistematičnog napada pod nadzorom pripadnika policije SJB u Bileći, a čiji pripadnici su bili i optuženi, pored progona bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja općine Bileća, radnje koje su vršili su obuhvatale protivpravna hapšenja od 150 do 160 civilnih osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, protivpravna zatvaranja u nehumanim uslovima u prostorijama SJB u Bileći i Đačkom domu u Bileći, mučenja na izrazito ponižavajuće načine i premlaćivanja zatvorenika, te druge nečovječne radnje.

Radnje osumnjičenih su usko povezane s radnjama, kako njima nadređenih pripadnika aktivnog sastava policije u SJB Bileća, tako i s radnjama pripadnika vojnih ili paravojnih formacija. Mnoge zarobljene osobe su fizički i psihički zlostavljali policajci, a najviše optuženi, tako što su ih tukli usljed čega su im nanesene veoma teške povrede, a kod jedne osobe je nastupila smrt.

Optuženi se terete da su lično sudjelovali u mučenjima i nečovječnim postupanjima prema zatvorenicima tako što su ih zlostavljali u namjeri nanošenja ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda te narušenja zdravlja, a zlostavljanje u kojem je lično sudjelovao optuženi Neđeljko Kuljić je za posljedicu imalo smrt jedne osobe.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.