{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Neđeljka Kuljića i Željka Ilića

F
30.1.2014. u 11:07
0
5
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Neđeljka Kuljića i Željka Ilića
0
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Neđeljka Kuljića i Željka Ilića
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Neđeljka Kuljića i Željka Ilića koji se terete za krivično djelo zločini protiv čovječnosti.
Tužilac Regionalnog tima broj 4 Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Neđeljka Kuljića, rođenog 18. 06. 1950. godine u mjestu Simijova, općina Bileća, gdje je i nastanjen i Željka Ilića, rođenog 10. 10. 1962. godine u Bileći, gdje je i nastanjen, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su, vršeći dužnost policajaca u SJB Bileća od početka juna do kraja decembra 1992. godine, za vrijeme ratnog stanja u BiH, a u okviru širokog i sistematičnog napada pripadnika vojske i policije RS kao i paravojnih formacija, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva na širem području općine Bileća, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio tog napada, na diskriminatornoj osnovi vršili progon nesrpskog civilnog stanovništva zasnovan na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, tako što su nečovječno postupali čineći fizička i psihička zlostavljanja, mučenja i ubistva.

Prema navodima optužnice, za vrijeme širokog sistematičnog napada pod nadzorom pripadnika policije SJB u Bileći, a čiji pripadnici su bili i optuženi, pored progona bošnjačkog i hrvatskog stanovništva s područja općine Bileća, radnje koje su vršili su obuhvatale protivpravna hapšenja od 150 do 160 civilnih osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, protivpravna zatvaranja u nehumanim uslovima u prostorijama SJB u Bileći i Đačkom domu u Bileći, mučenja na izrazito ponižavajuće načine i premlaćivanja zatvorenika, te druge nečovječne radnje.

Radnje osumnjičenih su usko povezane s radnjama, kako njima nadređenih pripadnika aktivnog sastava policije u SJB Bileća, tako i s radnjama pripadnika vojnih ili paravojnih formacija. Mnoge zarobljene osobe su fizički i psihički zlostavljali policajci, a najviše optuženi, tako što su ih tukli usljed čega su im nanesene veoma teške povrede, a kod jedne osobe je nastupila smrt.

Optuženi se terete da su lično sudjelovali u mučenjima i nečovječnim postupanjima prema zatvorenicima tako što su ih zlostavljali u namjeri nanošenja ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda te narušenja zdravlja, a zlostavljanje u kojem je lično sudjelovao optuženi Neđeljko Kuljić je za posljedicu imalo smrt jedne osobe.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: