Prevozio migrante
8

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Mirsada Nukovića zbog krijumčarenja ljudi

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mirsada Nukovića koji se tereti da je počinio kazneno djelo krijumčarenja ljudi iz člana 189. KZ BiH.

Mirsad Nurković je državljanin Srbije, rođen 1970. godine u Novom Pazaru.

"Optuženi se tereti, da je krajem 2016. godine, radi nedozvoljenog krijumčarenja emigranata sa područja Kube, iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, koji su prethodno bili seksualno iskorištavani, pribavio tuđe lične dokumente, na imena osoba ženskog spola, s obzirom sa su krijumčareni emigranti  transrodne osobe, te prevezao ilegalne emigrante preko graničnog prijelaza iz Srbije u BiH, korištenjem ličnih dokumenata drugih osoba, dovodeći u zabludu službenu osobu Granične policije BiH o stvarnom identitetu osoba koje prevozi, te na taj način ilegalno preveo preko državne granice dva migranta državljanina Kube, kojima je prethodno oduzeo njihove originalne putne isprave", navodi se u saopćenju iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da je Nuković ilegalne migrante smjestio na području općine Busovača u BiH, te se vratio u Srbiju, a ilegalni migranti, su pri pokušaju odlaska u zemlje EU, otkriveni na izlazu iz BiH, na graničnom prijelazu Bosanska Gradiška, krajem 2016. godine.

Optužnicu je potvrdio Sud BiH.