{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Liu Chunqinga

F
4.11.2011. u 16:27
0
1
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Liu Chunqinga
0
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Liu Chunqinga
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Liu Chunqinga (1966.), državljanina NR Kine nastanjenog na Palama, koji se tereti za krivično djelo porezne utaje.
Optuženi Liu Chunqing se tereti da je kao direktor i odgovorna osoba u preduzeću „XINYI & HOUJUN“ d.o.o. Sarajevo, u namjeri da izbjegne plaćanje PDV-a od 1. januara do 31. decembra 2007. godine, suprotno odredbama članova 39. i 56. Zakona o porezu na dodanu vrijednost, te članovima 5. i 120. Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, u PDV prijavi za mjesec januar 2007. godine iskazao neistinite podatke o ostvarenom prometu.

Optuženi u PDV prijavama za spomenuti period nije iskazao sav ostvareni promet, odnosno nije prikazao navedenu realizaciju iz maloprodaje i veleprodaje.

Optuženi za mjesec januar 2007. godine nije iskazao PDV obaveze u iznosu 64.044,68 KM, za koji iznos je oštećen budžet BiH.

Optuženi Liu Chunqing se tereti da je izbjegao plaćanje davanja propisanih poreskim zakonodavstvom BiH, dajući lažne i ne dajući zahtijevane podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima, a iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi iznos od 50.000,00 KM, čime je počinio krivično djelo porezne utaje.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz državnog tužilaštva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: