Prebačen u Njemačku
1

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv dvije osobe zbog pomaganja migranta u bjekstvu

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Siniše Šakića i Zorana Miloševića zbog pomaganja migrantu koji je bio u bijegu od pravosudnih institucija BiH.

"Optuženi se terete da su u namjeri pribavljanja imovinske koristi u iznosu 2.500 eura prevezli ilegalnog migranta koji je bio u bijegu od pravosudnih institucija Njemačke i omogućili mu boravak na teritoriji BiH", saopćeno je iz Tužilšatva.

Prema navodima optužnice, optuženi su tokom januara 2018. godine dogovorili prijevoz, smještaj i druge usluge za vrijeme boravka migranta na teritoriji Bosne i Hercegovine, koje usluge je prvooptuženom ilegalni migrant uplatio putem banke u Njemačkoj u navedenom novčanom iznosu.

"Na teritoriju BiH migrant je ušao ilegalno, mimo graničnog prijelaza, gdje su ga neposredno poslije, na području Novog Grada, po prethodnom dogovoru čekali optuženi, zatim su vozilom kojim je upravljao drugooptuženi krenuli prema Prijedoru, nakon čega ih je na magistralnom putu zaustavila i kontrolisala policija. Optuženi se terete da su počinili krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stava 2. u vezi sa stavom 1. KZ-a BiH, u vezi sa članom 29. istog Zakona. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH", saopćeno je iz Tužilaštva.