Vrbovali Ukrajinke
11

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv dvije osobe zbog navođenja na prostituciju

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ediba Tanje i Almira Hadžiahmetovića Gare u predmetu kodnog naziva "Pismo", a terete se za krivično djelo Međunarodno navođenje na prostitucija.

Edib Tanjo rođen je 1963. godine u Goraždu, a Almir Hadžiahmetović Garo 1980. godine u Sarajevu. Oboje su državljani Bosne i Hercegovine.

"Optuženi se terete da su, tokom 2016. godine, za državljanku Ukrajine, kojoj je prvooptuženi omogućio boravak u BiH, organizirali pružanje seksualnih usluga za novac, na području R Austrije i SR Njemačke, a drugooptuženi da je pomagao u organiziranju oglašavanja i uspostavljanja kontakata putem interneta", navodi se u saopćenju iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da je prvooptuženi, nakon odlaska u Ukrajinu, vrbovao još jednu državljanku Ukrajine, za pružanje seksualnih usluga za novac na području Njemačke, koju je uputio u Njemačku, gdje je za nju organizirao prihvat i smještaj radi pružanja seksualnih usluga uz pomoć drugooptuženog.

"Prvooptuženom je putem deviznih transakcija iz inozemstva uplaćivan dio novca koji je stečen prostitucijom, na koji način je ostvario nezakonitu imovinsku korist", stoji u saopćenju Tužilaštva.

U predmetu kodnog naziva "Pismo", Tužilaštvo BiH i agencije za provođenje zakona, ostvarili su značajnu međunarodnu suradnju, sa partnerskim agencijama u Austriji i Njemačkoj, u borbi protiv zloupotrebe teškog položaja žrtava, te njihovog iskorištavanja za pružanje seksualnih usluga u inozemstvu.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.