Skoro svi iz Sarajeva
0

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv devet osoba, sumnjiče se za trgovinu drogom i oružjem

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv devet osoba zbog neovlaštenog međunarodnog prometa opojnih droga i oružja.

Kako je saopćeno, optužnica je podignuta protiv:

  • Jakupović Admira, rođenog 1980. godine u Sarajevu, državljanina BiH

  • Hatić Edina, rođenog 1986. godine u Sarajevu, državljanina BiH

  • Ljumić Ermina, rođenog 1989. godine u Sarajevu, državljanin BiH

  • Džanko Abdulaha, rođenog 1984. godine u Sarajevu,državljanina BiH

  • Serdarević Mirze, rođenog 1980. godine u Sarajevu, državljanina BiH  

  • Hodžić Melira, rođenog 1990. godine u Sarajevu, državljanina BiH

  • Hodžić Samira, rođenog 1976. godine u Sarajevu, državljanina BiH

  • Fazlić Al Rijada, rođenog 1991. godine u Sarajevu, državljanina BiH

  • Kadić Almedina, rođenog 1992. godine u Trnovu, državljanina BiH

Optuženi se terete da su, u periodu od januara 2020. do 10. maja 2021. godine,  kao članovi grupe za organizovani kriminal, koja je djelovala na teritoriji Bosne i Hercegovine, Nizozemske i Francuske, zajedničkim djelovanjem sa jasno definisanim ulogama i zadacima, u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi, vršili neovlašteni međunarodni prenos opojne droge "heroin" i "kokain" kao i amfetaminskog ulja, čuvali, sakrivali i vršili proizvodnju opojne droge "Speed", radi dalje prodaje, a optuženi Ljumić Ermin i Jakupović Admir, vršili izvoz oružja i vojne opreme bez dozvole propisane zakonom BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi su opojnu drogu najčešće nabavljali u Nizozemskoj, potom vršili transport i skrivanje na području BiH, koristeći amfetaminsko ulje i druge sastojke kao što su kofein i dr. proizvodili  opojnu drogu "Speed", a potom vršili preraspodjelu opojne droge i njeno skrivanje radi dalje prodaje.

Optuženi Ljumić Ermin i  Jakupović Admir, se terete da su  vršili krijumčarenje oružja i vojne opreme iz BiH u Francusku, i to tri pištolja i više komada eksploziva sa upaljačem i uređajem za daljinsko aktiviranje, sa ciljem plasiranja na ilegalnom tržištu oružja na području EU, radi korištenja u izvršenju krivičnih djela.

Prilikom realizacije transporta opojne droge "heroin" i "kokain" sa područja Nizozemske u BiH, u dva navrata, prilikom kontrole vozila kod optuženog Hatić Edina pronađena je bijela praškasta materija ukupne bruto mase oko 1,1 kg, koja sadrži opojnu drogu "kokain" i svjetlosmeđa praškasta materija ukupne bruto mase oko 7,5 kg koja sadrži opojnu drogu "heroin", a kod Ljumić Ermina oko litara supstance amfetamin.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo organizovani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. KZ-a BiH,  a optuženi Ljumić Ermin i Jakupović Admir i krivično djelo neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.