BiH
0

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Branka Sredojevića

Sarajevo-x.com
Tužilac Odjela za opšti kriminal, međunarodnu saradnju i terorizam Tužilaštva BiH podigao je opužnicu protiv Sredojević Branka, rođenog 10.4.1952. godine u opštini Bosanska Gradiška, gdje je stalno i nastanjen, vlasnika i direktora preduzeća "ADAC PETROL“ d.o.o. Brčko, državljanina BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi u vremenu od 20.1. do 25. 02. 2005. godine, radeći u svojstvu direktora preduzeća "ADAC PETROL“ d.o.o. Brčko od dobavljača "OMNIPEX AGRO-INDUSTRIJAL SRL“, Bukurešt, Rumunija, preko Graničnog prelaza "Rača“, u Bosnu i Hercegovinu, uvezao količinu od 148.500 kilograma robe, a kao prateću dokumentaciju prilagao je takve dokaze o porijeklu robe kojima je ostvarivao povlastice – oslobađanje od carina.

Stručnom laboratorijskom analizom konstatovano je da se radi o robi za koju je predviđena carinska stopa 10% + 1%, pa je na ovaj način izbjegao plaćanje carine, akcize, putarine i poreza na promet proizvoda, koje se plaćaju prilikom uvoza te vrste robe u iznosu 135.990,36 KM.

Dakle, u namjeri da izbjegne plaćanje carine i drugih pristojbi koje se plaćaju prilikom uvoza robe, podnio je carinskom tijelu krivotvorenu carinsku ispravu i druge dokumente koji su lažni, a obaveze prelaze iznos od 80.000 KM, čime je počinio krivično djelo carinske prijevare iz čl. 216. st. 3. u vezi sa st. 1. KZ-a BiH

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.