{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Branka Sredojevića

S
29.1.2008. u 13:55
0
0
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Branka Sredojevića
0
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Branka Sredojevića
Tužilac Odjela za opšti kriminal, međunarodnu saradnju i terorizam Tužilaštva BiH podigao je opužnicu protiv Sredojević Branka, rođenog 10.4.1952. godine u opštini Bosanska Gradiška, gdje je stalno i nastanjen, vlasnika i direktora preduzeća "ADAC PETROL“ d.o.o. Brčko, državljanina BiH.
U optužnici se navodi da je optuženi u vremenu od 20.1. do 25. 02. 2005. godine, radeći u svojstvu direktora preduzeća "ADAC PETROL“ d.o.o. Brčko od dobavljača "OMNIPEX AGRO-INDUSTRIJAL SRL“, Bukurešt, Rumunija, preko Graničnog prelaza "Rača“, u Bosnu i Hercegovinu, uvezao količinu od 148.500 kilograma robe, a kao prateću dokumentaciju prilagao je takve dokaze o porijeklu robe kojima je ostvarivao povlastice – oslobađanje od carina.

Stručnom laboratorijskom analizom konstatovano je da se radi o robi za koju je predviđena carinska stopa 10% + 1%, pa je na ovaj način izbjegao plaćanje carine, akcize, putarine i poreza na promet proizvoda, koje se plaćaju prilikom uvoza te vrste robe u iznosu 135.990,36 KM.

Dakle, u namjeri da izbjegne plaćanje carine i drugih pristojbi koje se plaćaju prilikom uvoza robe, podnio je carinskom tijelu krivotvorenu carinsku ispravu i druge dokumente koji su lažni, a obaveze prelaze iznos od 80.000 KM, čime je počinio krivično djelo carinske prijevare iz čl. 216. st. 3. u vezi sa st. 1. KZ-a BiH

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: