BiH
4

Prikriveni istražitelj "X" razotkrio grupu koja je krivotvorila dokumente

Klix.ba
Poslije opsežne istrage podignuta je optužnica protiv osoba koje su na nezakonit način, za novčane naknade, omogućavale nezakonito stjecanje državljanstva i dokumenata BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Slaviše Trifunovića (1975.) u Rainovcima, u Hrvatskoj, a nastanjen je u Bijeljini i državljanin je BiH i Hrvatske, kao i protiv Krste Jokića rođenog 1966. godine u Sarajevu, nastanjenog u Bijeljini, Dragane Knežević rođene 1974. u Bijeljini, gdje je i nastanjena. Knežević je uposlenica MUP-a RS CJB Bijeljina, CIPS Bijeljina, na poslovima stručnog suradnika za poslove prebivališta, boravišta, ličnih karata i JMB te Zorana Trnovca rođenog 1964. godine u Zemljunu, nastanjenog u Ugljevi, državljanina BiH i Srbije.

Optuženi se terete da su postali članovi organizirane kriminalne skupine, koju je osnovao prvoptuženi Trifunović, kako bi ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, na način da osobama koje nemaju pravo na identifikacijske dokumente i državljanstvo BiH, na temelju krivotvorenih dokumenata, omogućuju uvođenje tih osoba u CIPS sistem i nezakonito dobijanje dokumenata BiH.

Tokom istrage, utvrđeno je da su optuženi prikrivenom istražitelju SIPA, pod pseudonimom "X“, tokom 2007. godine, omogućili nezakonito stjecanje dokumenata, osobne karte i putne isprave BiH.

Činjenjem ovih kaznenih djela, prouzrokovali su štetne posljedice za Bosnu i Hercegovinu i međunarodni ugled naše zemlje, kao i sigurnost i povjerljivost sistema ličnih dokumenata.

Optuženi se terete da su počinili krivična djela udruživanja radi činjenja kaznenih djela, krivotvorenja isprave i zlouporabe službenog položaja ili ovlasti.

Tužilaštvo BiH nastavlja borbu protiv svih oblika organiziranog kriminala, te naročito onih oblika kriminala kojima se nanosti šteta međunarodnom ugledu naše zemlje i sigurnosti građana, na europskom putu Bosne i Hercegovine.

U okviru ove istrage, očekuje se podizanje još optužnica protiv više osoba u narednom periodu.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.