BiH
1

Tužilaštvo BiH podiglo novu optužnicu protiv Raseme Handanović

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
BIRN BiH nezvanično saznaje da je Tužilaštvo BiH podiglo novu optužnicu protiv Raseme Handanović zvane Zolja, koja već služi zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina u Trusini kod Konjica.

Advokat Adil Draganović, kojeg je Handanović izabrala kao branioca po službenoj dužnosti, nije mogao reći da li se optužnica odnosi na ratni zločin, te da će sa njom sastati u četvrtak, 14. novembra.

Sud BiH je u aprilu 2012. godine Handanović, bivšu pripadnicu jedinice "Zulfikar" Armije BiH (ABiH), osudio na pet i po godina zatvora za učešće u strijeljanju šest Hrvata u Trusini 16. aprila 1993. godine, nakon što je prethodno priznala krivicu.

Handanović je svjedočila tokom 2012. godine u dva odvojena predmeta za zločine u Trusini. Prvo je dala iskaz na suđenju Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, bivšim pripadnicima jedinice "Zulfikar", te Senadu Hakaloviću, bivšem vojniku 45. brigade ABiH.

Poslije nekoliko mjeseci svjedočila na suđenju Edinu Džeki, također, nekadašnjem vojniku jedinice "Zulfikar", optuženom za zločine u Trusini i Jablanici.

Krajem 2011. godine, ona je izručena u BiH iz Sjedinjenih Američkih Država zbog sumnje Tužilaštva BiH da je počnila zločin u Trusini.

U Tužilaštvu BiH nisu mogli potvrditi da li je podignuta optužnica protiv Raseme Handanović, kažu iz BIRN-a.