BiH
0

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Cakaj Halita

Sarajevo-x.com
Tužilac Odjela III za opšti kriminal, međunarodnu saradnju i terorizam Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Cakaj Halita, rođenog 23.01.1974. godine, stalno nastanjenog u Mostaru, državljanina BiH i Republike Srbije, po zanimanju pekara.

U optužnici se navodi da je optuženi dana 19.01.2008. godine, u Mostaru, dogovorio sa državljanima Republike Srbije S. M., M. A., M. N. i K. P., da će ih za sumu od po 100 eura prevesti preko državne granice iz Bosne i Hercegovine u Metković u Republici Hrvatskoj.

Nakon ovog dogovora on ih je automobilom marke „Mercedes“ dovezao u blizinu graničnog prijelaza Doljani, odakle ih je u pravcu državne granice sa Republikom Hrvatskom poveo u namjeri da ih prevede preko državne granice, u čemu je bio spriječen od strane Granične policije BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Dakle, sa umišljajem je započeo učinjenje krivičnog djela, u namjeri da iz koristoljublja omogući drugoj osobi nedozvoljen prelazak državne granice, čime je počinio krivično djelo krijumčarenja osoba iz člana 189. stav 1. u vezi sa članom 26. KZ BiH.