Trišić i Marčetić
14

Tužilaštvo BiH podiglo dvije optužnice zbog ratnih zločina u Bratuncu i Prijedoru

Er. M.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Milana Trišića (1963.) i Jugomira Marčetića (1968.) koji se terete za zločin protiv čovječnosti i progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti u Bratuncu i Prijedoru.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Milana Trišića rođenog 1963. godine u Bratuncu, državljanina BiH, deportovanog iz SAD-a zbog krivičnog djela imigracione prevare.

"Optuženi se tereti da je od mjeseca aprila do oktobra 1992. godine, za vrijeme širokog i sistematičnog napada policije i vojske VRS, na području Bratunca, zajedno s drugim pripadnicima TO, VRS, SJB Bratunac i paravojnih formacija, učestvovao u progonu civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti s područja mjesta Hranča i grada Bratunca, počinjenog ubistvima, nezakonitim zatočenjem, odvođenjem u logore protivno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava, prisilnim nestankom, mučenjem i drugim nečovječnim djelima slične prirode", piše u saopćenju za javnost.

U optužnici se navodi da je kao pripadnik TO, u više navrata sudjelovao u napadu na selo Hranča, nastanjeno bošnjačkim civilnim stanovništvom, tokom kojeg je izvršeno nezakonito lišenje slobode i prisilno izmještanje više od 250 stanovnika navedenog sela, nakon čega je sudjelovao u pljačkanju kuća i imovine koja je nakon toga zapaljena.

Osim toga, tereti se da je tokom maja 1992. godine sudjelovao u ubistvima civila bošnjačke nacionalnosti, zatočenih na više lokacija na području Bratunca, naročito u prostorijama škole "Vuk Karadžić", koje je optuženi počinio lično, ubijanjem civila iz vatrenog oružja, kao i na svirep način hladnim oružjem, tupim predmetima, i na druge načine, odvodio civile u nepoznatom pravcu, te sudjelovao u ubistvima većeg broja osoba.

"Optuženi je pravosuđu BiH postao dostupan nakon izručenja iz SAD, gdje je procesuiran zbog davanja neistinitih podataka od sudjelovanju u ratu u BiH, nakon čega je izručen u Bosnu i Hercegovinu. Optuženi se tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. Krivičnog zakona BiH", navodi Tužilaštvo BiH.

Navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem oko 120 svjedoka, od čega više od 30 svjedoka koji će iskaz dati uz mjere zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Iz Tužilaštva BiH saopćeno je da je podignuta optužnica i protiv Jugomira Marčetića (1968.) koji se terete za zločine počinjene nad bošnjačkim civilnim stanovništvom iz mjesta Zecovi u općini Prijedor.

Jugomir je rođen 1968. godine u Resavcima (Prijedor) i državljanin je BiH. On se terete da je, za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS, policije i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora i okolice, u svojstvu pripadnika VRS, sudjelovao u napadu i postupao protivno odredbama Međunarodnog humanitarnog prava.

Optuženi se tereti za ratne zločine počinjene nad stanovništvom sela Zecovi u općini Prijedor, prilikom napada na navedeno selo, kada je tokom i nakon napada ubijeno najmanje 150 osoba, te gotovo cjelokupno stanovništvo protjerano i zatočeno u prijedorskim logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje.

"Marčetić se tereti da je lično sudjelovao u nasilnom razdvajanju muškaraca od žena i djece, te progonu civila, kao i u ubistvu oko 20 civila bošnjačke nacionalnosti iz navedenog sela. Optuženi se tereti i da je sudjelovao u mučenju, nečovječnom postupanju, kao i silovanju i seksualnom zlostavljanju žena i djevojaka bošnjačke nacionalnosti na navedenom području", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. Krivičnog zakona BiH. Navode optužnice, Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem oko 20 svjedoka i stručnih vještaka, od čega će oko trećine svjedoka iskaz dati uz mjere zaštite, te prilaganjem oko 80 dokaznih materijala.