{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH: Optužnice protiv Bundala, Zeljaje i Aškrabe

F
23.11.2007. u 16:36
0
0
Tužilaštvo BiH: Optužnice protiv Bundala, Zeljaje i Aškrabe
0
Tužilaštvo BiH: Optužnice protiv Bundala, Zeljaje i Aškrabe
Tužilac tima br. 4 Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ratka Bundala, rođenog 30. septembra 1944. Neđe Zeljaje, rođenog 21. augusta 1947. i Đorđislava Aškrabe, rođenog 18. maja 1951. godine, saopćeno je danas iz Tužilaštva.
U optužnici je navedeno da su od aprila 1992. do marta 1993. u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske RS-a, policijskih i paravojnih jedinica na bošnjačko stanovništvo općine Kalinovik, Ratko Bundalo na dužnosti komandanta Taktičke grupe Kalinovik, Neđo Zeljaja na dužnosti komandira Stanice javne bezbjednosti Kalinovik i Đorđislav Aškraba kao osoba koja je nadzirala logor „Barutni magacin“, kao svjesni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata planirali, pokrenuli, učinili, poticali i pomagali progon cjelokupnog bošnjačkog stanovništva općine Kalinovik na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi, i to ubistvima, prisilnim preseljenjem stanovništva, istrebljenjem, protivzakonitim zatvaranjem, mučenjem, silovanjima, prisilnim nestancima, samovoljnim uništavanjem imovine u velikim razmjerama, izgladnjivanjem stanovništva, nanošenjem velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta, primjenjivanjem mjera zastrašivanja i terora i drugim nečovječnim djelima slične prirode.

Optuženi Ratko Bundalo i Neđo Zeljaja terete se da su počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1., tačka h KZBiH, u vezi s tačkama: a, b, d, e, f, g, h, i, k, i u vezi sa članom 173. stav 1., tačka c, e i f KZ BiH, a sve u vezi s tačkom 180. stav 1. KZ BiH.

Optuženi Đorđislav Aškraba tereti se da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1., tačka h KZBiH u vezi s tačkama: a, e, f, i, k, a sve u vezi s tačkom 180., stav 1. KZBiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: