BiH
0

Tužilaštvo BiH: Optužnice protiv Bundala, Zeljaje i Aškrabe

FENA
Tužilac tima br. 4 Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ratka Bundala, rođenog 30. septembra 1944. Neđe Zeljaje, rođenog 21. augusta 1947. i Đorđislava Aškrabe, rođenog 18. maja 1951. godine, saopćeno je danas iz Tužilaštva.

U optužnici je navedeno da su od aprila 1992. do marta 1993. u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske RS-a, policijskih i paravojnih jedinica na bošnjačko stanovništvo općine Kalinovik, Ratko Bundalo na dužnosti komandanta Taktičke grupe Kalinovik, Neđo Zeljaja na dužnosti komandira Stanice javne bezbjednosti Kalinovik i Đorđislav Aškraba kao osoba koja je nadzirala logor „Barutni magacin“, kao svjesni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata planirali, pokrenuli, učinili, poticali i pomagali progon cjelokupnog bošnjačkog stanovništva općine Kalinovik na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi, i to ubistvima, prisilnim preseljenjem stanovništva, istrebljenjem, protivzakonitim zatvaranjem, mučenjem, silovanjima, prisilnim nestancima, samovoljnim uništavanjem imovine u velikim razmjerama, izgladnjivanjem stanovništva, nanošenjem velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta, primjenjivanjem mjera zastrašivanja i terora i drugim nečovječnim djelima slične prirode.

Optuženi Ratko Bundalo i Neđo Zeljaja terete se da su počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1., tačka h KZBiH, u vezi s tačkama: a, b, d, e, f, g, h, i, k, i u vezi sa članom 173. stav 1., tačka c, e i f KZ BiH, a sve u vezi s tačkom 180. stav 1. KZ BiH.

Optuženi Đorđislav Aškraba tereti se da je počinio krivično djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1., tačka h KZBiH u vezi s tačkama: a, e, f, i, k, a sve u vezi s tačkom 180., stav 1. KZBiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva.