BiH
1

Tužilaštvo BiH: Optužnica protiv 12 osoba zbog krijumčarenja ljudi

FENA
Tužilaštvo BiH (Foto: Klix.ba)
Tužilaštvo BiH (Foto: Klix.ba)
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 12 osoba zbog krijumčarenja ljudi.

Optužnica je podignuta protiv Savaše Ererena, rođenog u Republici Turskoj, koji povremeno boravi u općini Novo Sarajevo, državljanina Turske, osuđivanog, koji se nalazi u pritvoru, protiv Elvira Šarana, rođenog u Tuzli, nastanjenog u Živinicama, državljanina BiH, osuđivanog, koji se nalazi u pritvoru, Muharema Onela, rođenog u Republici Turskoj, nastanjenog u Sarajevu, državljanina Turske, osuđivanog, koji se nalazi u pritvoru.

Podignuta je i protiv Brankice Ivanović, rođene u Brčkom, gdje je i nastanjena, državljanke BiH, Predraga Đurđevića Drage, rođenog u Brčkom gdje je i nastanjen, državljanina BiH, protiv Šabana Grbe, rođenog u Republici Makedoniji, nastanjenog na Ilidži, državljanina Republike Makedonije.

Optužnicom se tereti i Husnija Hrustić Hule, rođen u Doboju, nastanjen u Živinicama, državljanin BiH, protiv Seada Omerovića Joje, rođenog u Vlasenici, nastanjenog u Bosanskoj Gradišci, državljanina BiH, deseti optuženi je Sead Džamalija Sejo, rođen u Sarajevu gdje je i nastanjen, državljanin BiH.

Optužnica je podignuta i protiv Karsona Dominkovića, rođenog u Orašju gdje je i nastanjen, državljanina BiH i Republike Hrvatske i Nikole Miličića Rosija, rođenog u Orašju, nastanjenog u općini Lončari, državljanina BiH.

U optužnici se navodi da je od jula do decembra 2012. godine prvoosumnjičeni Savaš Ereren zbog međunarodnog krijumčarenja ljudi, iz koristoljublja, organizirao i rukovodio grupom osoba koja je učestvovala u međunarodnom krijumčarenju ljudi, državljana Republike Turske i to preko Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske u Sloveniju i druge zemlje Evropske unije.

Savaš Ereren je u tom periodu održavao stalne kontakte s njemu poznatim osobama koje su se nalazile van BiH, s kojima je dogovarao način dovođenja ilegalnih migranata u BiH iz Turske, pri čemu je za organizaciju i prevođenje jednog ilegalnog migranta tražio najmanje 3.500 eura, pa su mu se radi ostvarivanja ovog cilja pridružilii ostali navedeni osumnjičeni, koji su tako postali članovi grupe za organizirani kriminal, u smislu člana 1. stava 20. KZ-a BiH, koji su u spomenutom periodu na različite načine učestvovali u prihvatanju, smještanju i prijevozu ilegalnih migranata na području BiH, pri čemu su za ulaz ilegalnih migranata u BiH koristili legalne kopnene međunarodne granične prijelaze, kao i međunarodni Granični prijelaz Aerodrom Sarajevo.

Oni su ilegalnim migrantima davali uputstva da kažu da je njihova posjeta BiH turistička te su im rezervirali i hotelski smještaj u Sarajevu.

Kako se navodi u optužnici, osumnjičeni su u ovom periodu iz BiH u Hrvatsku, a potom u zemlje Evropske unije preveli 46 osoba, a sve protivno Konvenciji Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog organiziranog kriminala i protivno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnih putem (''Sl. glasnik BiH'' - međunarodni ugovori br. 3/02), jer su znali da ove osobe ne ispunjavaju uvjete za zakoniti ulazak ili boravak u zemljama Evropske unije, a neke od ovih osoba niti uvjete za zakoniti ulazak u Hrvatsku, nakon čijeg prevođenja je Savaš Ereren, kao organizator ovog ilegalnog prebacivanja, isplaćivao određene iznose novca svojim saradnicima po unaprijed utvrđenom dogovoru.

Optuženi se terete da su, kao pripadnici grupe za organizirani kriminal koja je organizirana radi prevođenja migranata, među kojima je bilo i osoba koje nisu navršile 18 godina, preko državne granice Bosne i Hercegovine, iz koristoljublja učestvovali u prevođenju ovih osoba u više navrata preko državne granice BiH u druge države, čime su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. KZ-a BiH, u vezi s krivičnim djelom krijumčarenja ljudi iz člana 189. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje,saopćeno je iz Tužilaštva BiH.