{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH okončalo dokazni postupak

F
26.1.2009. u 15:29
0
0
Tužilaštvo BiH okončalo dokazni postupak
0
Tužilaštvo BiH okončalo dokazni postupak
Izvođenjem preko 80 materijalnih dokaza, nakon sedam mjeseci, Državno tužilaštvo je okončalo dokazni postupak protiv Predraga Bastaha i Gorana Viškovića, optužene za ubistva i mučenja Bošnjaka na području Vlasenice tokom 1992. godine, javio je danas BIRN-Justice Report.
Tužiteljica Sanja Jukić kazala je da Tužilaštvo "više nema dokaza u ovom trenutku", ali da zadržava pravo da izvede "vještačenje grafologa i iščita iskaze dodatna četiri svjedoka, nakon izvođenja dokaza Odbrane".

Tužilaštvo tereti Predraga Bastaha zvanog Dragan, ili Car, i Gorana Viškovića zvanog Vjetar, bivše pripadnike policijskih i vojnih struktura Republike Srpske, za radnje koje su "doprinijele i ojačale funkcionisanje logorskog sistema zlostavljanja i progona" kako u logoru Sušica, tako i u drugim zatvorima u Vlasenici tokom 1992. godine.

Među materijalnim dokazima koje je Tužilaštvo uvrstilo u spis, najveći broj odnosio se na dokazivanje položaja Bastaha kao pripadnika rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti Vlasenica, i Viškovića kao pripadnika Vojske Republike Srpske.

Tužilaštvo je uvelo niz naredbi Srpske autonomne oblasti Birač, u čijem sastavu se 1992. godine nalazila Vlasenica, koje se odnose na formiranje logora Sušica "za ratne zarobljenike", kao i uputstva za rad stražarske službe unutar logora.

Među materijalnim dokazima Tužilaštvo je uvrstilo i potvrde o smrti za 23 osobe kojima su posmrtni ostaci pronađeni i ekshumirane iz masovnih grobnica na području Vlasenice. Odbrana prvooptuženog Bastaha zatražila je dvosedmičnu pauzu da se pripremi za izvođenje svojih dokaza, te je određen 16. februar 2009. godine kao datum početka.

Milorad Potparić, Bastahov branilac, je najavio da će tokom izvođenja dokaza saslušati "oko 25 svjedoka", te da će mnogi biti "neposredni naredbodavci optuženog u policiji".

- Mnogi od tih svjedoka sada rade u raznim poljima vlasti. Oni će zbog svojih položaja opstruirati naše zahtjeve, te molimo Sud da se njima dostave pozivi za suđenje, pojasnio je Potparić.

Odbrana Gorana Viškovića najavila je saslušanje 13 svjedoka, kao i puštanje u sudnici niz video zapisa "sačinjenih u vrijeme relevatno za optužnicu".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: