Tužilaštvo BiH: Od januara osam novih tužilaca na predmetima terorizma

Klix.ba
22.12.2015. u 11:18
12
10
Tužilaštvo BiH: Od januara osam novih tužilaca na predmetima terorizma
12
Tužilaštvo BiH: Od januara osam novih tužilaca na predmetima terorizma
S obzirom na povećan broj predmeta u borbi protiv terorizma, dolazak novoimenovanih tužilaca u Odsjek za terorizam, koji će početi raditi od 01. januara 2016. godine, umnogome će pomoći i učiniti bržim i efikasnijim, sve aktivnosti koje se provode na otkrivanju, spriječavanju i kažnjavanju terorističkih aktivnosti i kaznenih djela koja imaju veze sa terorizmom, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
Na sedmoj, redovnoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV BiH) za tužioce su imenovani: Suada Pašić, Merisa Nurkić, Hajrudin Mujanović, Ljubo Badnjar, Nives Kanevčev, Violeta Mandić, Elvira Stanojlović i Biljana Golijanin.

Podsjećamo da samo jedan tužilac radi u ovom odsjeku i aktivnosti koje se provode, rezultat su izuzetnih napora ovog tužioca i njegovih saradnika.

Novoimenovani tužioci, pomoći će u radu i koordinaciji sa policijskim agencijama u BiH, u velikom broju aktivnosti koje se vode u više istraga protiv većeg broja osoba, za koje postoje sazanjanja da su povezana sa teroritičkim aktivnostima i osobama koje se dovode u vezu sa terorizmom, radikalizmom i organiziranjem odlazaka državaljana BiH na strana ratišta u Siriji i Iraku.

Novih osam tužilaca, pomoći će da pravosudni i sigurnosni aparat u BiH uspostavi koordinirane mehanizme stalne aktivnosti i djelovanja, na otkrivanju i spriječavanju aktivnosti koje se mogu dovesti u vezu sa terorizmom, te da se realizraju međunarodne operacije u suradnji sa partnerskim agencijama iz drugih država.

Ove aktivnosti provode se radi osiguranja mirnog i sigurnog okruženja za život svih građana Bosne i Hercegovine.

Terorizam, finansiranje terorističkih aktivnosti, javno pozivanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, obuka za izvođenje terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističkih skupina, protuzakonito formiranje vojnih snaga, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama, krivična su djela za koja je je nadležno Tužilaštvo BiH, a koja svoju realizaciju imaju na terenu, kao i u cyber prostoru, što zahtjeva efikasno djelovanje pravosudnih, policijskih, sigurnosnih i obavještajnih institucija, radi zaštite sigurnosti građana BiH.

Tužilaštvo BiH upućuje izraze zahvalnosti i podrške VSTV BiH i institucijama zakonodavne i izvršne vlasti, koje su prepoznale potrebu za jačanje kapaciteta Tužilaštva BiH, saopćeno je iz ove institucije.


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: