Istraga u toku
168

Tužilaštvo BiH o aferi "Potkivanje": Osumnjičeni su Marko Pandža i Nermin Alešević

A.D.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas se javno oglasilo povodom afere "Potkivanje" u koju je upleten i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija.

"S obzirom na to da je javno objavljeni snimak na jednom internet portalu (21. maja), a koji su prenijeli i drugi portali i mediji, prouzrokovao veliko interesovanje javnosti, Tužilaštvo BiH je poduzelo niz istražnih radnji sa ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja i osoba koji se navode u medijskim izvještajima", saopćili su.

U konkretnom predmetu istrage, provođenjem istražnih radnji, kako navode, prikupljeni su dokazi i donesena je naredba o provođenju istrage kojom su obuhvaćeni osumnjičeni Marko Pandža i Nermin Alešević zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 217. KZ BiH (primanje dara ili drugih oblika koristi) i 218. KZ BiH (davanje dara i drugih oblika koristi), a osumnjičeni Alešević i za kazneno djelo neovlaštenog prisluškivanja i tonskog snimanja iz članka 155. KZ RS.

U navedenom predmetu saslušan je veći broj svjedoka među kojima i predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija, ističu.

"Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nastavlja postupak istrage i o istom predmetu će nakon donošenja tužilačke odluke javnost biti informirana. Također saopćavamo, s obzirom na to da su u posljednje vrijeme prisutni svakodnevni i intenzivni pritisci na rad VSTV-a BiH, Tužilaštva BiH, odnosno pravosuđa Bosne i Hercegovine u cjelini, koji u određenoj mjeri već počinju ometati redovan rad pravosuđa, da je Tužilaštvo BiH forimiralo predmet gdje će se uz dužnu pažnju i u skladu sa zakonom ispitati motivi i razlozi osoba koje putem medija šalju javnosti takve negativne poruke o radu pravosuđa sa ciljem destabilizacije pravosudnog sistema", navedeno je.

Također, naglasili su da se svi predmeti moraju rješavati institucionalno i u skladu sa zakonom.