BiH
24

Tužilaštvo BiH: Ne vodimo istragu protiv Radončića

Klix.ba
Fahrudin Radončić
Fahrudin Radončić
Glavni tužilac Bosne i Hercegovine Goran Salihović potvrdio je da se, kad je riječ o Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, ne vodi istraga protiv predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića u kontekstu slučaja Nasera Keljmendija, osobe s "crne liste" američkog predsjednika Baracka Obame kojem se sudi na Kosovu.

Također, protiv Radončića se ne vodi istraga ni u nekom drugom slučaju, potvrđeno je.

Radončić je izjašnjenje od državnog Tužilaštva zatražio, nakon što je tužilac Specijalnog tužilaštva u Prištini spomenuo i njegovo ime u procesu protiv Nasera Keljmendija koji se vodi na Kosovu, a što su prenijeli tamošnji mediji. Mediji su prenijeli da je strani tužilac Radončića, i još neke bh. državljane spomenuo kao dio organizirane kriminalne grupe..

U oficijelnom upitu Tužilaštvu BiH, jer je ono vodilo i okončalo višegodišnju istragu i podiglo optužnicu u slučaju Keljmendii, te istu ustupilo Eukleksu i kosovskom pravosuđu, kako tvrde iz SBB-a, Radončić je dostavio dopis glavnom tužiocu Tužilaštva BiH

Radončić je zbog interesa javnosti zamolio odgovor da li je on u tom, ili bilo kojem drugom slučaju, bio predmet istrage Tužiteljstva BiH, odnosno da li u spomenutom predmetu "Keljmendi“ Radončić uopće ima bilo kakav pravni status.

U odgovoru Tužilaštva BiH od 16. jula 2014. godine broj A-I-231/14 na Radončićev upit, glavni tužilac Goran Salihović navodi:

„Shodno Vašem upitu od 15. 07. 2014. godine, o pravnom statusu Fahrudina Radončića u 'slučaju Keljmendi', obavještavamo Vas da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine protiv Fahrudina Radončića ne vodi istragu, niti se u navedenom predmetu isti pojavljuje u bilo kakvom pravnom statusu. Također Vas obavještavamo da smo nakon izvršenih provjera kroz upisnike Tužilaštva BiH utvrdili da se lice Fahrudin Radončić ne pojavljuje u bilo kojem predmetu istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine“.

SBB ističe da je ovako precizan odgovor Tužilaštva BiH za Radončića "potpuno očekivan zato što najbolje zna svoju biografiju".

Predsjednik SBB ponavlja da će on i SBB i dalje nastaviti snažnu antikorupcijsku borbu, te da će i ubuduće davati punu podršku radu neovisnog pravosuđa, kako je to činio i dok je bio na čelu Ministarstva sigurnosti kada je Keljmendi naporima sigurnosno-obavještajnih struktura BiH lociran i nakon toga uhapšen na Kosovu.

Tužilac Andrew Hughs je, kako su mediji u regionu jučer prenijeli, na početku suđenja pročitao optužnicu koja se sastoji od devet tačaka. Tužilaštvo tereti Keljmendija da je rukovodio velikom kriminalnom grupom čiji je član, kako su tom prilikom prenijeli mediji, navodno bio i bivši ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.