{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tužilaštvo BiH naredilo ponovno otvaranje istrage u slučaju "Dobrovoljačka"

21.11.2018. u 15:44
62
143
Tužilaštvo BiH naredilo ponovno otvaranje istrage u slučaju "Dobrovoljačka"
62
Tužilaštvo BiH naredilo ponovno otvaranje istrage u slučaju "Dobrovoljačka"
Foto: I.Š./Klix.ba
Tužilaštvo BiH je naredilo ponovno otvaranje istrage u slučaju "Dobrovoljačka", saopćeno je iz ove institucije.
Tužilaštvo je donijelo odluku po svim izjavljenim žalbama u predmetu "Dobrovoljačka", kojom se naredba o obustavi istrage Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 17. januara 2012. godine stavlja van snage u odnosu na pet osoba i naređuje ponovno otvaranje istrage.

U ostalom dijelu žalbe su odbijene kao neosnovane u odnosu na devet osoba te je odbačena jedna žalba kao nedopuštena.

"Ovom odlukom je u potpunosti postupljeno po svim izjavljenim žalbama te je u potpunosti izvršena Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine", naveli su iz Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je u januaru 2012. godine donijelo odluku o obustavi istrage protiv Ejupa Ganića, Hasana Efendića, Zaima Backovića, Jovana Divjaka, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića, jer je utvrđeno da u radnjama navednih osumnjičenih nisu sadržana obilježja krivičnog djela.

Istragom je utvrđeno da je tokom napada u Dobrovoljačkoj ulici ubijeno sedam i ranjeno 14 osoba, nakon što su onesposobljene za borbu. Istraga je nastavljena zbog postojanja osnova sumnje da je počinjen ratni zločin s obzirom na to da je na žrtve otvarana vatra nakon što su onesposobljene za borbu ili dok su se nalazile u sanitetskom vozilu.

Tokom istrage je utvrđeno da je dio zarobljenih vojnika iz kolone JNA odveden u prostorije FIS-a, Centralnog zatvora i štaba TO gdje su zlostavljani i maltretirani.

Istraga u vezi s ovim radnjama je nastavljena s ciljem utvrđivanja odgovornosti poznatih počinitelja te identificiranja ostalih izvršitelja, kao i postojanja eventualne zapovjedne odgovornosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: