Izuzeti dokazi
2

Tužilaštvo BiH nakon pretresa u Gračanici: Istraga o zloupotrebi autorskih prava se nastavlja

V. K.
Pretresi realizovani uz potporu MUP-a TK (Foto: I. Š./Klix.ba)
Pretresi realizovani uz potporu MUP-a TK (Foto: I. Š./Klix.ba)
Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine pripadnici SIPA-e izvršili su pretres prostorija dva preduzeća na području Gračanice zbog sumnje u ilegalno korištenje softvera, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Kako je navedeno u saopćenju Tužilaštva BiH, potporu realizaciji navedenih aktivnosti Tužilaštva BiH pružili su i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

"Postupajući po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA izvršili su pretrese i izuzimanje dokaznih materijala iz dva preduzeća na području Gračanice. Radi se o istrazi koja se odnosi na nedozvoljeno korištenje autorskih prava u oblasti nezakonitog korištenja softvera i kompjuterskih programa specijalističke namjene", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Na kraju, iz Tužilaštva BiH saopćeno je kako će se istraga o zloupotrebi autorskih prava nastaviti i u budućem periodu.

"Tužiocu Tužilaštva BiH, bit će dostavljeni izvještaji o izvršenim aktivnostima u okviru predmeta za kazneno djelo - nedozvoljeno korištenje autorskih prava iz člana 243. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Istraga u predmetu za zloupotrebu autorskih prava, intenzivno se nastavlja", stoji u saopćenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine.